BMR (ritam bazalnog metabolizma) je broj koji pokazuje iznos minimalne energije (kalorija) koja je potrebna da bi telo obavljalo osnovne funkcije: da bi se disalo, da bi se održavala cirkulacija krvi i temperatura tela. Za grubo izračunavanje visine BMR potrebna su četiri podatka: pol, godine, visina i težina. 

Može se izvršiti i precizno računanje BMR uz pomoć kliničke analize potrošnje vazduha, ali ti testovi uglavnom nisu neophodni jer u najvećem broju slučajeva dobijene vrednosti odstupaju od onih koje se dobijaju preko formule za najviše 100cal.

Formular za izračunavaje dnevnih energetskih potreba:

Muškarci
Žene

Visina (u cm)

Težina (u kg)

Starost (u godinama)

Vaše dnevne energetske potrebe (BMR) su:
kcal

 

VAŽNO
Ovo su ukupne kalorije koje su vašem telu potrebne da bi ono preživelo pri potpunom mirovanju. (kao automobil u leru, koristi neko gorivo da bi radio, ali ne mrda).

Pošto se mi nadamo da ste vi malo aktivniji, želimo da vam pružimo alat kojim možete da izračunate koliko vam je kalorija potrebno dnevno ako radite, vežbate, igrate se sa decom i slično. Taj podatak se naziva TDEE odnosno ukupna dnevna potrošnja energije.

Formular za izračunavanje ukupne dnevne potrošnje energije (TDEE):

Kalorijski unos zdrave hrane na nivou TDEE obezbeđuje održanje telesne težine.

Ako želite da smanjite telesnu težinu

Ako je vaš cilj da smršate, treba da napravite kalorijski deficit u iznosu od 500 kalorija dnevno, što bi trebalo da dovede do gubitka pola kilograma nedeljno. Najbolje bi bilo da pojedete 250 kalorija manje i da još 250 kalorija potrošite na dodatne fizičke aktivnosti, čime ćete dobiti kalorijski deficit od 500 kalorija na dan.

Nikada nemojte unositi manje od 1200 (za žene), odnosno 1400 (za muškarce) kalorija na dan.

Ako želite da povećate telesnu težinu

Dodajte 500 kalorija zdrave hrane preko svog TDEE

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.