Istorijat koktela ne proteže se toliko dugo unazad. Prvi put, reč koktel upotrebljena je 1806.-te u jednom američkom magazinu, opisujući stimulativnu mešavinu alkohola, soka i različitih aroma. Prvi pravi koktel nastao je u sunčanoj Kaliforniji, negde oko 1862.-ge godine. Bio je to Martini. Originalni recept uključivao je burbon viski, šećer, malo pelinkovca ili sličnog gorkog pića, maraskino višnju i soda vodu; vremenom se menjao i danas se uglavnom pravi od mešavine džina i vermuta, sa dodatkom maslinke.
Zanimljivost je da su kokteli svoj naziv dobili po pevčevom repu (cock – pevac, tail – rep), zbog ukrasa koji krase obod čaše u kojima se služe. Možda ova priča i nije tačna, ali najduže se zadržala u narodu.
Oko 1920-te godine, američka prohibicija, posebno je pogodovala popularizaciji koktela. Zabrana proizvodnje, distribuiranja, prodaje i točenja alkoholnih pića, proizvela je uspeh koktela, budući da je alkohol bio ilegalan i stoga jako ograničen i strogo kontrolisan, što je dovelo da isti postane slab. Kako bi donekle popravili ukus, krenulo se sa mešanjem različitih vrsta i, vrlo brzo, kokteli su postali popularni, kako u Americi, kao i širom sveta. Ovo je ujedno i vreme kada su stvoreni neki od najpopularnijih koktela, kao na primer: Margarita, Bloddy Mery, Long Island i mnogi drugi.
Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kokteli bivaju gurnuti u stranu, zarad – tada – popularnih rekreativnih droga. Bilo je to vreme ljubavi, protesta ratu i nametnutim ciljevima, koje je brzo prošlo. Osamdesetih se kokteli ponovo vraćaju, ovaj put na velika vrata, sa votkom kao jednim od najčešćih sastojaka u spravljanju istih.
Danas, spremanje koktela preraslo je u pravu umetnost, barmeni širom sveta takmiče se u spravljanju starih, oprobanih i izmišljanju novih. Postoje nacionalna i svetska takmičenja u koktelima, luksuzni hoteli i restorani otimaju se za najumešnije barmene; za pohvalu je da i mi imamo stručnjake – Novaka Nenezića, Rastka Đorđevića, Gorana Ilisića, Gorana Rajevića i druge.
Osnovni sastojci za spravljanje koktela su brendi, konjak, džin, rum, tekila, votka i viski. Od likera, to su šeri brendi, čokoladni ili voćni likeri. Dodajte i neke voćne sokove, kriške samog voća i spremni ste za miksovanje !
Izvor:organvlasti.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.