Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Ishrana

Stavite ulje na salatu

salataMasti pomažu organizmu da iskoriste pojedine vitamine.Neki vitamini su rastvorljivi u mastima zovu se liposolubilni  A, D, E, K.Dok su rastvorljivi u vodi-hidrosolubilni vitamini su: grupa B i C.Ako se stavlja malo ulja na salatu, najbolje je maslinovo ulje, organizam iskorišćava antioksidanse, likopen i betakaroten.Masti stimulišu lučenje žuči koja olakšava varenje i resorpciju vitamina rastvorljivih u njima.Dok je suprotnost ovome je slučaj sa kalcijumom bolje se iskorišćava iz mlečnih proizvoda sa manjim procentom masnoće nego iz masnijih proizvoda.

Najzdraviji začini

najzdraviji-zaciniKurkuma: je Azijski začin, jarke žute boje.Sadrži antioksidantno, antiinflamatorno, antiviralno, antibakterijalno, antimikotično antikancerogeno dejstvo.Efikasna terapija za prevenciju alergije, artritisa, dijabetesa, malignih bolesti.Najvredniji deo kurkume je žuti pigment kurkumin.Sadrži vitamin B3-folnu kiselinu vitamin B6 od minerala najviše gvoždje, kalijuma i mangana.U prehrambenim proizvodima se obeležava E100, to je prirodno bojilo žute boje.Koristi se u kulinarstvu dodaju se prelivima, za salatu radi boljeg ukusa.Vrlo je efikasan za lečenje upaljenog grla u vidu rastvora i za ispiranje.
Đumbir: je koren poreklom iz Indije, ujedno aromatičan začin i lek.Sadrži:belančevine, gingerol, zingeron, enzime, eterična ulja, biljne hormone, vlakna i masti.Vitamin B3, B6, C, i K.Osim toga pantotensku kiselinu i razne minerale.Koren je debeo pun žilavih vlakna, koristi se za čaj, tinkturu kod prehlade.Može da se koristi i u svežem obliku, zatim osušen u vidu granulama, samleven u obliku ulja, soka kao začin.Efikasan je za lečenje migrene, kod bolesti respiratornog organa, prehlade, čišćenje jetre, kod gorušice, usled hemoterapije, kod nadimanja, smanjuje markere debelog creva, antihistaminik, pojačava cirkulaciju.Đumbir je veoma ukusan začin koristi se u kulinarstvu kao dodatak jelima, kolačima, likerima, u prehrambenoj industriji i u kozmetici.
Cimet: medju začinima ističe svoju aromu i miris.Sadrži B2, B6, C, K vitamina i razne minerale.Ima antiupalno, antimikrobno, fungicidno dejstvo, snižava masti i lošeg holesterola, uništava gljivice, povolno utiče kod dijabetičara.
Kombinacija meda i cimeta rešava problem kod hroničnog kašlja, sinusitisa, gingivitisa, kod krvarenje zuba, jača imunitet i povećava energiju.Na tržištu je dostupan u vidu štapića ili praha.Može se dodavati kolačima, voćnim salatama, napitcima, umacima, kompotima.Njegov miris prija zimskim danima.
Žalfija-Kadulja: je prirodni antibiotik, sedativ i antiseptik.U narodnoj medicini se koristi kao lek za upalne procese respiratornih organa, mokraćnih puteva, organa za varenje, snižava temperaturu, prčišćava krv, ublažava nervozu i napetost.Može da se koristi u vidu čaja, vina i u kozmetici.

Takmičenje Meilleur Ouvrier de France (MOF)

takmicenjePostoji jedno takmičenje u Francuskoj pod nazivom Meilleur Ouvrier de France, koji se održava svake četvrte godine i na kome se takmiče brojna poznati kuvari, poslastičari, frizeri, krojači, keramičari.

Osvojiti neku nagradu na ovom takmičenju označava veoma veliki uspeh.

Ideja ovog takmičenja je pokrenuta 1927. godine na osnovu inicijative Meilleur Ouvrier de France. Dve godine kasnije je oformljen stručni žiri čiji je vođa bio Georges Castalain, čuveni majstor tekstila tog doba. U današnjici se stalno proširuju kategorije u kojima se takmičari mogu takmičiti.

Celo takmičenje se sastoji u tome da takmičari moraju da kreiraju jedno unapred određeno „delo“ u okviru određenog vremena i od raspoloživih sastojaka, koji su dati na raspolaganje takmičarima.

Cilj je postizanje najsavršenijeg rezultata.

Žiri ocenjuje krajnji rezultat, ali i tehniku, brzinu, organizaciju u toku obavljanja posla, kao i inovaciju, poštovanje tradicije, sofisticiranost i efikasnost.

Ovo takmičenje nimalo nije lako i podrazumeva obavljanje jako teških zadataka, što ima za cilj da stvarno samo najbolji ostanu u konkurenciji.

Onom ko osvoji ovu nagradu (svake četvrte godine samo jedna osoba može da osvoji ovu nagradu) uručuje se medalja i MOF-ovo priznanje koji važi do kraja života datog stručnjaka. Ovu nagradu obično uručuje svakovremeni francuski predsednik u Sorbonne-i.

Ovo takmičenje je postalo toliko popularno i poznato da su napravili film pod naslovom Kings of Pastry, čija radnja obuhvata život najvećih kuvara koji su osvojili ove nagrade. U ovom filmu je predstavljen glavni poslastičar Jacquy Pfeiffer, ko je ujedno bio i osnivač „Francuske škole Poslastičarstva“ u Čikagu. Pored njega u ovom filmu su predstavljeni i MOF poslastičari Sebastien Cannone, Stephane Glacier i Philippe Urraca.

Oni kuvari koji osvoje ovo čuveno priznanje, na svojim kuvarskim uniformama nose sledeće znakove: kragna uniforme je obojena bojama francuske zastave, a na prednjem delu se nalazi mala medalja, koja označava da je osoba osvojila ovo priznanje.

Priznanje dobijeno na ovom takmičenju se toliko shvata toliko ozbiljno da ovakvu uniformu nose samo oni, koji su je zaslužili. Ovo priznanje je poput krune kralja.

Bodovanje na takmičenju se vrši po veoma strogim kriterijumima. Ocenjuje se higijena prilikom rada, tehnika, i strogo se vodi računa da se sve odvija po propisima, da se ne koristi nikakvo nedozvoljeno sredstvo ili namirnica.

Zadatak žirija je takođe da prezentuju jela i da vodi računa o tome da se sve završi na vreme i da se odvija bez većih problema.

Ako neko osvoji ovakvu titulu, sigurno neće imati problema sa pronalaženjem posla u najboljim restoranima u kojima će moći da pokaže da zaslužuje ovu titulu.

Izvorni link: http://netkonobar.com/

 

Margarin ili puter?

margarin-ili-puterIzmedju margarina ili putera najveća razlika je u tipu masnoća koja se nalazi u njima.Margarin se proizvodi od biljnih ulja procesom hidrogenizacije na temperaturi od 260 C stepeni, i tako se dovede u čvrsto stanje.Usled visoke temperature u procesu presovanja ulja uništavaju se antioksidanti i nastaju slobodni radikali koji izazivaju oštećenja u ćelijama i dovedu do raka.Sastavni deo su transmasne kiseline nezasićene i zasićeni masne kiseline sjedinjuju sa dodatkom atoma vodonika.Na taj način se dobija neprirodno jedinjenje, koji se teško izbacuje iz organizma, umesto toga nastaje taloženje na krvnim sudovima.Margarin povećava ukupan holesterol LDL (loš holesterol) i smanjuje  HDL (dobar holesterol), smanjuje opšti imunitet organizma.U molekularnoj strukturi gledano margarin samo za jednu molekulu različit od sastava tzv. meke plastike, osim toga ima oko 27 sastojaka kao i uljne boje za industriju i domaćinstvo.Može se reći da je margarin hidrogenizovano biljno ulje sa dodatkom vitamina  A, D, E kako bi sastav bio sličniji puteru.U gotovom proizvodu margarin sadrži sledeće hemikalije:

Opširnije...

Kupus kao hrana i lek

kupus-kao-hrana-i-lekKupus se koristi za ishranu i kao lekovita biljka.Kod nas se gaji beli-zeleni i ljubičasti kupus.Beli kupus sadrži više C vitamina dok ljubičasti ima više fitonutrijenata medju kojima antocijan, antioksidans koji štiti sivu moždanu ćeliju i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.Kupus ima malu kalorijsku vrednost i zbog toga se koristi u raznim dijetama.100 gr.kupusa sadrži 42 mg. C vitamina što ga može svrstati u rang limuna ili mandarina.Sadrži provitamin A, B1, B5, B6, E, K vitamina i razne minerale kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvoždja, sumpora, bakra i malo natrijuma.Pošto kupus sadrži veću količinu kalijuma nego natrijuma zato je povoljno uzimati kod povećanog rasta krvnog pritiska.Smanjuje rizik od karcinoma želuca, debelog creva, pluća zahvaljujući supstanci Indolu.
Kao lek preporučuje se svež sok od kupusa u slučaju čira na želucu, dvanaestopalačnom crevu, kod prehlade, bronhitisa i kašlja, opstipacije i umora.Deluje kao prirodni antibiotik jer uništava bakterije uključujući i Helicobacter pilori.Koristi se kao lek za detoksikaciju organizma, čisti digestivni trakt.Kupus može da se stavi kao zimnica, putem fermentacije dobija se kiseli kupus, veoma je cenjen zbog C vitamina.Za još bolji ukus-arome u bure može da se stavi cvekla, kukuruz i time se rasolu povećava nutritivna vrednost.

Strana 1 od 13