Zato_nam_treba_soČesto u praksi koristi se za istu terminologiju so i „Natrijum“.To nije ispravno.So se sastoji od natrijuma 40% i hlorida 60%.Većina hrane sadrži natrijum u vidu narijum hlorida oko 90%, ili je prisutan u raznim dodacima ishrane kao natrijumbikarbonat ili kao mononatrijumglutamat.Natrijum je pre svega osnovni nutrijent.Služi za održavanje krvnog pritiska, za unos raznih nutrijenata iz tankog creva, prenosi impulse u mišićima i nervima.Često se postavlja pitanje koliko soli je potreban za jedan dan?
Kod odraslih osoba je potreban od 920-2300 mg. natrijuma dnevno.To bi odgovaralo 6 g. soli ili praktično rečeno 1,5 kafene kašike.Natrijum često se nalazi u hrani prirodno, ali zbog konzervisanja ili boljeg ukusa još se dopunjuje.
Treba paziti  kod dodavanja soli u ishrani, naročito kod raznih bolesti, preterano unošenje natrijuma je povezano sa raznim poremećajima:
-Visok krvni pritisak
-Bolesti bubrega
-Edemi
-Moždani udar
-Osteoporoza ( zbog pojačanog izlučivanja kalcijuma)
-Srčana slabost
-Rak želuca
Bitno je da se so fabrički jodira.Jod je potreban za proizvodnju hormona štitne žlezde, njegov nedostatak usporava rast i razvoj.Naročito je važno gde nema joda u tlu i povrće raste bez joda.Morska so je bez joda.
Potrebno je ograničiti hranu koji sadrži više soli:
*Suhomesnati proizvodi, šunka, slanina.
*Konzervirane supe, salate, umaci.
*Paštete, dimljeno meso, dimljena riba.
*Tvrdi sirevi
*Ukiseljeno fabričko povrće
*Grickalice, brza hrana
Izabrati hranu koji sadrži malo natrijuma:meso, voće, povrće, mleko i mlečni proizvodi.Izbegavati naknadno soljenje hrane, prilikom sedenja za stolom.Zbog boljeg ukusa i apetita koristiti začine kao što je origano, ruzmarin, beli luk, limunov sok, cimet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.