Jabuka_nad_jabukamaNar, jabuka s puno, puno koštica od pamtivijeka se jede ne samo zbog svojeg okusa, već i ljekovitih svojstava.Simbol ljubavi, plodnosti i rajskih užitaka, nar se uzgaja već 5.000 godina. Jabuka s puno, puno koštica (ima ih i više od 600) od pamtivijeka se jede ne samo zbog svojeg okusa, već i ljekovitosti. Osim o fantastičnom okusu njegovih zrelih sjemenki i jela u kojima se koristi poput povrtnih i voćnih salata, krema, umaka i sladoleda, naveliko se raspravlja i o njegovoj hranjivosti i ljekovitim svojstvima.

Sokovi i dodaci prehrani na bazi nara posebno su popularni u SAD-u, državi koja prednjači po broju znanstvenih studija o njegovom pozitivnom utjecaju na ljudsko zdravlje, ali i ljepotu. Stoga ne čudi što su napitci od nara popularni ne samo u fitness centrima i uredskim kantinama, već i na partyjima, kojih nema bez pomitinija, martinija sa sokom ovog, trenutno vrlo popularnog ploda.
Doista, brojne znanstvene studije u različitim dijelovima svijeta dokazuju ono što su ljudi znali još u doba antike. Plod nara (Punica granatum) prava je mala bomba vrijednih bioaktivnih sastojaka koji ne samo da sprečavaju, već i ublažavaju, pa i otklanjaju brojne zdravstvene poremećaje i bolesti.

Nar smanjuje štetne posljedice nastale uslijed alkohola, pušenja.U prilog tome govore njegovi sastojci, pa primjerice 100 g svježeg soka nara koji ima otprilike 69 kcal, sadrži 85,4 g vode, 0,2 bjelančevina, 0,2 masti, 16,7 ugljikohidrata i 3,1 g balastnih tvari, pa tako između ostalog i 1 mg natrija, 200 mg kalija, 3 mg kalcija, 8 mg fosfora, 3 mg kalcija, 3 mg magnezija i 8 mg vitamina C. K tome tu su i vitamini E, B1, B2 te selen, cink, bakar i željezo. Zbog svojih pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, nar doista zaslužuje da se s ostalim voćem svakodnevno nađe na našem jelovniku. K tome, za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju ¼ l svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.