najbolja_hrana_za_pojedine_organeZdrava ishrana može pomoći celokupnom zdravlju.Postoje odredjene namirnice koje se koriste za odredjene delove tela naročito zbog lekovitosti.
Celer je dobar za zdravlje kostiju podseća na kost.Izvor je fitonutrijenata, minerala i vitamina, poboljšava opšte zdravlje.Sadrži 23% silicijuma, bogat sa kalijumom i kalcijumom i time sprečava prelom kostiju.
Paradajz za srce, ako se paradajz prepolovi podseća na strukturu srca.Sadrži fitonutrijente, likopen, vitamine B, C, K, mineralne soli.Likopen pruža zaštitu od infarkta srca, ateroskleroze.Sprečava pojavu raka debelog creva, prostate, želuca, materice.
Djumbir za želudac, koren djumbira podseća na oblik želuca.Ima antioksidativo dejstvo antiinflamatornu ulogu, antikancerogeno dejstvo, antiseptik kardioprotektivna uloga je značajna ubrzava metabolizam, podiže energiju, smanjuje umor i iscrpljenost.Najveću ulogu ima na probavne smetnje, grčeve, uklanja mučninu, pomaže icbacivanje gasova.Usporava razvoj ćelije raka digestivnog sistema.
Krompir sadrži A, B, C vitamin, minerale, biljna vlakna, beta karoten, pektin, aminokiseline.Daje malu kaloriju i sadrži dosta hranljivih materija.Stari narodni lek je za glavobolju, visoku temperaturu, protiv herpesa, čireva, bubuljica i kožnih oboljenja.
Crno vino je bogat antioksidansima i polifenolima.Sadrži  Resveratrol, koji ima učinak na zdravlje krvi i krvnog sistema.Štiti krv od štetnih materija LDL holesterola, od nastanka krvnih ugrušaka koji su povezani sa bolestima srca i moždanog  udara.

Grejp-Limun za grudi sličnost okruglastog oblika sa grudima, veliki izvor vitamina C, antioksidansa, likopena, vitamina A, B,  i bogat mineralima.
Orah za mozak udubljenja podsećaju na brazde i vijuge mozga.Isto je podeljen na dva dela kao mozak na desnu i levu hemisferu.Sadrži visok procenat  Omega3 masnih kiselina, poboljšava kognitivne funcije mozga.Unosom se sprečava depresija, gubitak pamćenja, poremećaj sna, hiperaktivnost.Od vitamina sadrži B, C, PP, sa puno minerala kalijum, kalcijum, magneziju, fosfor, natrijum, gvoždje.
Šargarepa za oči.Kada nasečete šargarepu vidite sličnost sa očima.Linije vas podsećaju na šarenicu i zenicu.Šargarepa je bogat karotenoidom-beta karoten, njega telo pretvara u vitamin A, koji je potreban za dobar vid.Poboljšava oštrinu vida, smanjuje rizik od nastanka katarakte i degeneracije.Sadrži i druge vitamine pre svega iz grupe B, PP, E, i samo sadrži malo C vitamina.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.