takmicenjePostoji jedno takmičenje u Francuskoj pod nazivom Meilleur Ouvrier de France, koji se održava svake četvrte godine i na kome se takmiče brojna poznati kuvari, poslastičari, frizeri, krojači, keramičari.

Osvojiti neku nagradu na ovom takmičenju označava veoma veliki uspeh.

Ideja ovog takmičenja je pokrenuta 1927. godine na osnovu inicijative Meilleur Ouvrier de France. Dve godine kasnije je oformljen stručni žiri čiji je vođa bio Georges Castalain, čuveni majstor tekstila tog doba. U današnjici se stalno proširuju kategorije u kojima se takmičari mogu takmičiti.

Celo takmičenje se sastoji u tome da takmičari moraju da kreiraju jedno unapred određeno „delo“ u okviru određenog vremena i od raspoloživih sastojaka, koji su dati na raspolaganje takmičarima.

Cilj je postizanje najsavršenijeg rezultata.

Žiri ocenjuje krajnji rezultat, ali i tehniku, brzinu, organizaciju u toku obavljanja posla, kao i inovaciju, poštovanje tradicije, sofisticiranost i efikasnost.

Ovo takmičenje nimalo nije lako i podrazumeva obavljanje jako teških zadataka, što ima za cilj da stvarno samo najbolji ostanu u konkurenciji.

Onom ko osvoji ovu nagradu (svake četvrte godine samo jedna osoba može da osvoji ovu nagradu) uručuje se medalja i MOF-ovo priznanje koji važi do kraja života datog stručnjaka. Ovu nagradu obično uručuje svakovremeni francuski predsednik u Sorbonne-i.

Ovo takmičenje je postalo toliko popularno i poznato da su napravili film pod naslovom Kings of Pastry, čija radnja obuhvata život najvećih kuvara koji su osvojili ove nagrade. U ovom filmu je predstavljen glavni poslastičar Jacquy Pfeiffer, ko je ujedno bio i osnivač „Francuske škole Poslastičarstva“ u Čikagu. Pored njega u ovom filmu su predstavljeni i MOF poslastičari Sebastien Cannone, Stephane Glacier i Philippe Urraca.

Oni kuvari koji osvoje ovo čuveno priznanje, na svojim kuvarskim uniformama nose sledeće znakove: kragna uniforme je obojena bojama francuske zastave, a na prednjem delu se nalazi mala medalja, koja označava da je osoba osvojila ovo priznanje.

Priznanje dobijeno na ovom takmičenju se toliko shvata toliko ozbiljno da ovakvu uniformu nose samo oni, koji su je zaslužili. Ovo priznanje je poput krune kralja.

Bodovanje na takmičenju se vrši po veoma strogim kriterijumima. Ocenjuje se higijena prilikom rada, tehnika, i strogo se vodi računa da se sve odvija po propisima, da se ne koristi nikakvo nedozvoljeno sredstvo ili namirnica.

Zadatak žirija je takođe da prezentuju jela i da vodi računa o tome da se sve završi na vreme i da se odvija bez većih problema.

Ako neko osvoji ovakvu titulu, sigurno neće imati problema sa pronalaženjem posla u najboljim restoranima u kojima će moći da pokaže da zaslužuje ovu titulu.

Izvorni link: http://netkonobar.com/

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.