vegetablesO pravilnoj ishrani koja donosi zdravlje, poboljšava mentalne sposobnosti, produžuje životni vek, povećava snagu i izdržljivost, oduvek se govorilo. U našem vremenu, vremenu kada mnoge bolesti koje ranije gotovo da nisu ni bile poznate ili se su se javljale kod veoma ograničenog broja ljudi, poprimaju gigantske razmere naročito u tzv. razvijenim zemljama, a bolesti koje smo smatrali iskorenjenim, sada se sve češće javljaju u izmenjenom, težem za lečenje obliku, sve više ljudi shvata da njihovo zdravlje najvećim delom zavisi od nihovih životnih navika.
Određene navike u životu, a jedna od najznačajnijih je ishrana, mogu stvoriti snažne predispozicije prema različitim bolestima, a takođe imaju moć da ih smanje ili otklone.
Nažalost, često čak i kada imamo želju za pozitivnim promenama, mi uglavnom nemamo izvore kvalitetnih informacija. Lekari klasične medicine u većini zemalja, imaju veoma površno, usko usmereno, a često i dosta zastarelo znanje o ishrani. Mnoge knjige koje su napisane na ovu temu često su potpuno prazne, neinformativne ili daju pogrešne informacije, a one koje to nisu često obuhvataju samo poneku oblast pravilne ishrane, zapostavljajući druge. Samo skup svih tih oblasti može učiniti da nam ishrana zaista donese zdravlje.
Pojam pravilne ishrane uključuje u sebe skup više oblasti. To su:
Pravilan izbor namirnica i napitaka za ishranu,
Pravilno pripremanje i čuvanje namirnica,
Korišćenje neophodnih i korisnih prirodnih dodataka ishrani,
Pravilno kombinovanje namirnica,
Pravilno vreme uzimanja obroka.
Poštovnje razmaka između obroka
Korišćenje odgovarajuće količine hrane
Ako zapostavimo barem jedan od ovih koraka u ishrani, ona više neće biti pravilna. Na primer: možemo koristiti najzdravije, najpravilnije pripremljene namirnice ali u pogrešno vreme i time činiti sebi zlo, gajeći bolest i slabost. Opet, možemo te namirnice nepravilno iskombinovati i rezultat će biti sličan.
Moramo shvatiti da mnoge informacije o potrebama za hranom mi dobijamo direktno od timova, često i lekara, koji su povezani sa proizvođačima hrane. Samim time, da bi se prodalo što više namirnica, ne vodi se računa o tome da to mi plaćamo, i to skupo plaćamo, svojim zdravljem.
Koristi od pravilne ishrane
Ozdravljenje ili značajno smanjenje simptoma bolesti
Duži život
Veća psihička stabilnost
Značajno povećanje snage i izdržljivosti
Jačanje zaštitnog sistema
Bolja zaštita organizma od bolesti
Znatno lakše prilagođavanje organizma različitin uslovima ( velika vrućina, hladnoća, promene vremena, brži oporavak od fizičkih napora i stresa )
Bolje i stabilnije raspoloženje
Podmlađivanje organizma
Bolje funkcionisanje creva, redovna stolica i manje nadimanja
Bolji san i lakše buđenje ujutru
U većini slučajeva nestanak natečenosti
Bolje stanje kože
Otklanjanje celulita
Smanjenje i otklanjanje neprijatnih telesnih mirisa
Bolje stanje zglobova
Odgovarajuća telesna težina
I još mnogo drugih pozitivnih novina

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.