Kuka__biljka_za_delikateseSa dolaskom proleća je počela sezona berbe kuka ili šparoga, a pod tim nazivom su poznati u našem kraju. Nije teško prepoznati je, a čak i deca uživaju u igri u kojoj stižu kući sa naramkom kuka, od kojih mogu da za ručak dobiju zaista ukusne specijalitete.

Ime su ove biljke dobile verovatno baš po kukastom izgledu. Za one koji ne znaju, reč je o samoniklom jestivom bilju. Najčešće se nalaze na livadi (ne u blatu), uz draču. To je biljka penjačica, i izdanci rastu ovijajući se i penjući uz sam drač. Pojedini izdanci narastu i do 1–2 m, a neke su visine do 50-ak santimetara.
Debljina je do 10 milimetara. Jestivi deo je onaj mekši, koji se nalazi pri vrhu (20-ak cm. Kuke najbolje rastu posle kišnog vremena, kada doslovno bujaju. Sezona im traje negde do pred kraj maja, kad otvrdnjavaju i više nisu za jelo (zbog tvrdoće). Zato bi trebalo da iskoristite vreme i nakupite ih tokom narednog meseca. U dobrom „lovištu“ za sat vremena može se nabrati snop kuka debljine 20 santimetara, što je obilan ručak za nekoliko ljudi.
Spremanje: sveže ubrane kuke se seckaju ili kidaju ručno, odnosno lome na komadiće dužine 2–3 cm. Potom se kuva oko pola sata. Voda se procedi, a kuke začine sirćetom i uljem. Dodajte i ljutiku i tvrdo kuvana jaja, i delikates je spreman za jelo, topao ili hladan, svejedno. Ovo je ujedno najčešći recept, dok se kuke mogu i pržiti.
Izvor:pravda

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.