proekProšek, desertno vino načinjeno od prosušenog grožđa najkvalitetnijih autohtonih dalmatinskih sorata izvorni je hrvatski proizvod okusom najbliži sherry-ju, nažalost i ne tako dobro marketiran kao potonji.

Najkvalitetniji prošeci proizvode se metodom passito. Vrlo zrelo, gotovo prezrelo grožđe suši se na slamnatim podlogama ili plastičnim folijama oko jednoga tjedna. Gubitkom tekučine povećava se udio šećera. Kod kvalitetnijih proizvoda tako se pripremljeno grožđe prebacuje u bačvu gdje se uz hlađenje ostavlja da vrije sve dok vrenje na dostignutih 15-16% vol. samo ne prestane

Ta vina, i pored maksimalne razgradnje šećera u postupku vrenja, na kraju i dalje sadrže šećera više od 120 grama po litri. U slabije rodnim godinama grožđe u postupku vrenja razgradi kompletan šećer; da se dobije solidan prošek vrenje se skrati ili mu se doda određena količina voćnog sirupa. Sastav osnovnih vina veoma je različit. Najčešće i najdominantnije sorte su bogdanuša,marastina i vugava, kojima se dodaju manje količine, često samo lokalno poznatih sorti. (wikipedia)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.