kvalitetno_vinoKoliko puta ste se našli, ili makar zamišljali da ste se našli u sljedećoj situaciji – na večeri ste sa ljepoticom od koje zastaje dah, ili opet sa sasvim prosječnom djevojkom, ali od koje vama zastaje dah. Obrok je savršen, razgovor lagan i opušten, ona se smješka, zaljubljeno gutajući svaku vašu riječ poput najslažeg zalogaja, kad u tom trenutku dolazi konobar i pita vas – želite li izabrati vino?

Idila je srušena, jer i pored sve želje da ne ispadnete smiješni – tom izboru niste vični. Naš savjet je naravno, da u takvoj situaciji ljubazno zatražite od konobara da vam preporuči neko kvalitetno vino, čime će šteta biti minimalizirana, ali evo nekoliko savjeta, kako i sami možete postati poznavatelj kvalitetnih vina.

Sudite prema izgledu!
Prvo na što netko tko je stručan u poznavanju kvalitetnog vina obrati pažnju jeste – njegova boja. Izgled vina može mnogo reći o njegovoj kvaliteti. a u čemu je kvaka- pri procjenjivanju kvalitete vina na osnovu njegove boje, gleda se kontrast boje vina na bijeloj podlozi. Za ovo vam može poslužiti i obična salveta.

Većina crvenih vina mlađeg porijekla na bijeloj podlozi imat će tamno crvenu boju, skoro ljubičastu. Što je vino starije boja mu je blijeđa, i sličnija boji cigle. Boja vina, također vam ponešto može reći i o sorti grožđa od koje je napravljeno. Pinot Noir, na primjer, ima najblijeđu nijansu.

Ovaj test možete isprobati i sa bijelim vinima, s tim što kod bijelih vina boja tamni s godinama. Također, vina od sorti grožđa sa hladnijih prostora uvijek će biti blijeđa.

Vjerovatno ste često u fimovima i emisijama posvećenim kulinarstvu viđali kako iskusni vinopija procjenjuje kvalitetu vina mućkajući ga u čaši. Šta zaista on tada radi? Odgovor je – promatra kako se vino ponaša. To vam ne znači mnogo, zar ne? Kad se vino zavrti u čaši, kvaliteta se procjenjuje prema tragovima koji ostaju na staklu čaše.

Iako neki smatraju da su kvalitetnija vina iza kojih ostaje više tragova, koji se duže zadržavaju na staklu, to je greška. Iz ovoga se jedino može vidjeti da ta vina imaju više alkohola u sebi.

The bouquet
Nakon provjere ukusa vina, na redu je miris, odnosno bouquet. Promućkajte ponovo vino u čaši tako da oslobodi svoju aromu. Nakon što ste ga ostavili da se malo smiri, doslovno gurnite nos u čašu i pošteno onjušite. Razmislite o mirisima koje osjećate – mlado vino mirše na voće, dok će starija imati složeniju aromu (miris zemlje, hrastovine, trave..). I ne stidite se pomirisati više puta – veća je šansa da ćete pronaći neko zaista dobro vino.

Kada probate vino, otpijte jedan gutljaj i lagano ga promućkajte u ustima kako biste osjetili pravi ukus vina. Pri tome bi vino trebalo preći preko svake površine u vašim ustima kako bi efekat bio potpun.

Na šta treba obratiti pažnju? Prvo treba osjetiti težinu i tijelo vina – da li je bogato i teško, ili lagano i klisko? Razmislite o posljednjem dojmu koje je vino ostavilo na vas i zapitajte se da li bi ono išlo uz jelo koje se nalazi na stolu. Dobar biftek nikada neće ići uz lagano, voćkasto vino, već uz vino nešto složenijeg ukusa. Također, nemojte odmah suditi o ukusu, nego odluku donesite nakon nekoliko minuta, jer svakom vinu treba neko vrijeme da dostigne svoju punoću.

Krajnji ukus
Za kraj – popijte gutljaj. Često je ukus progutanog vina različit od dojma koji ste o određenom vinu stekli kroz nekoliko prethodnih koraka. U ovoj fazi pažnju obraćate na nivo alkohola u vinu, kao i na dužinu u kojoj se ukus vina zadržava u vašim ustima nakon što ste ga popili. Upravo ta dužina je ono po čemu određujete kvalitetu vina, i to je njegova krajnja ocijena. Što ukus duže traje to je vino bolje!

Sljedeća faza je – uživanje u čaši crvenog vina koju ste za nju, poput pravog znalca, upravo vi ocijenili kvalitetnim.
Izvor:obiteljski.com/portal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.