Koje vino uz koje jeloOsnovne smernice za slaganje vina i jela su:
*Belo vino uz lagana jela, crno vino uz jaka jela
*Uz kiselo jelo, kiselo vino
*Kiselkasta vina uz blaga slana jela
*Taninska vina uz jača slana jela
*Slatki kolači se slažu sa još sladjim vinima
Vina sa izraženom aromom dobro se slažu sa osobenom hranom, nezavisno od toga da li je hrana sama po sebi mirišljava ili je to zasluga začina.Nužno je uskladiti mirise po njihovim tipovima.Vino cvetnih aroma nikako se neće složiti sa snažnim mirisom luka ili brokolija.Od ovih zadataka u kombinovanju vina i jela, mirisni aspekt možda je najosetljiviji.Posebno kad se jede u restoranu.Svaki dobar kuvar ostavlja mirisni potpis na jelu.Teško ga je predvideti.
Vina s voćnim aromama valja slagati po principu topline.Vina koja imaju aromu voća koje raste u hladnom podneblju (jabuke, kruške) valja slagati s jelima čiji sastojci potiču iz hladnih područja.

Crna vina s aromom višanja, kupina i drugog tamnog voća pojačaće arome teških umaka s dodatkom brusnica.
Travnate arome sovinjona belog uzdignuće lagane umake namirisane mediteranskim začinskim biljkama.Vina koja stare u bačvama imaju snažnije arome pa stoga traže jača i složenija jela.

Dvostruke kombinacije
Uz vrlo kiselu hranu ne ide nikakvo vino.Postaje naporno jesti i piti.Tada je bolje piti slabu šljivovicu ili ledeno hladnu votku, ili možda najbolje vodu.Mnogi vinoljupci izbegavaju veće količine salata sa sirćetom, paradajz i kiseli kupus kad reše da stvarno uživaju u vinu.Takvo naručivanje jela u tradicionalno vinskim zemljama uobičajeno je.
Kisela salata neutrališe masno jelo.Isto tako, masno jelo uništava kiselinu vina i samo vino.Masno i kiselo slažu se na niskim nivoima kiselosti i masnoće na osnovu kontrasta.Medjutim, vrlo masno jelo, na primer topla prasetina, najbolje je s hladnim špricerom od kiselkastog vina.Aromatična vina i vina s dosta hrasta ne slažu se s hranom koja nema izražen miris i ukus.
S jajima i jelima u kojima dominiraju jaja teško se slaže vino.Može proći neko neutralno belo vino.Kremasti čokoladni kolači teško se uskladjuju s vinom.Kafa uz njih mnogo bolje prija.
Predjelo i supa
Pri odredjivanju niza (reda) mnogi preskoče predjelo i supu.Smatraju da nema smisla komplikovati sa specijalnim vinom za predjelo.To je naročito izraženo kod onih koji preporuke o slaganju vina i hrane shvataju bukvalno.Jer dobro je poznato da se najpre poslužuju laka bela vina, a tek potom crna.Ali ako je na stolu kavijar, onda valja piti šampanjac ili votku. Uz gaspačo ide ružičasto vino, a uz supe kojima je osnova dinstani luk najbolje ide Portugizac ili neko drugo lakše crno vino.
Kuvana šunka ide uz lakša crna vina, Portugizac i Merlot, a uz pršut i dimljene kobasice snažna crna vina ili nešto potpuno drugčije, Rajnski rizling iz kasne berbe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.