vino-sir-mezeVino je čuvar Vašeg zdravlja. Iako mnogi smatraju da je vino alkoholno piće koje škodi, mi ćemo dokazati da je ipak zdrava njegova konzumacija. Naravno, samo u maloj količini.
Vino je fino alkoholno piće, proizvod vrenja alkohola svežeg grožđa ili njegovog soka. Sadrži različite koncentracije alkohola, ali i izvestan broj mineralnih sastojaka, uglavnom soli natrijuma i magnezijuma pretežno vezane za organske kiseline (vinsku kiselinu), koje se u organizmu lako razgrađuju i koje vinu daju alkalna svojstva. Takođe, vino je bogato i vitaminima grupe B, naročito B2 i nikotinske kiseline (B3), a njegova hranjiva vrednost je 600-700 kalorija po litru, s tim što se kod slatkih vina ona može kretati i do 1.400 kalorija po litru.Sve više studija dokazuje pozitivne efekte umerenog konzumiranja alkohola, jer štiti od pojave demencije. Alkohol opušta, poboljšava rad srca, crveno blago podiže pritisak, dok belo smanjuje. Poslednje istraživanje pokazuje da osobe koje umereno konzumiraju alkoholna pića imaju za trećinu niži rizik od pojave demencije. Umerenost znači jedno do dva pića dnevno. Uz smanjenje rizika od mentalnih bolesti, ističe se da umereno uživanje u vinu rezultira smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, moždanih udara i kamena u žuči.

Vino je dobar stimulans, popravlja raspoloženje, ubrzava srčani rad. Veća količina već postaje problem i ima samo štetne efekte, od toksikomanije do zavisnosti. Piće, takođe, može smanjiti mogućnost pojave čira u stomaku. Nemački istraživači otkrili su da alkohol deluje kao antiseptik protiv helikobakterije pilori, koja uzrokuje pojavu čira. Otkrili su da ljudi koji piju čašu vina ili piva dnevno imaju 30 odsto manje šanse za razvijanje ove bakterije.
U nekim zemljama je običaj da se uz jelo popije čašica vina. Vino jeste alkohol, ali negde se tretira kao hrana. Da bi se dobilo vrhunsko vino potrebno je da se ispuni veliki broj faktora. Najvažnije je da toj sorti vinove loze odgovara klima gde se uzgaja i naravno važan je sam tehnološki postupak proizvodnje, kao i uslovi čuvanja vina. Za vina se često može čuti da je bolje što je starije. I stvarno vino treba da odleži. A da bi se očuvao kvalitet i ukus, potrebni su optimalni uslovi. Vina se čuvaju u specijalnim prostorijama, takozvanim vinskom podrumu, gde je optimalna temperatura 12 stepeni i gde je tamno. Kolebanja temperature nisu dobra. Vlažnost treba biti oko 60%. Flaše sa vinom moraju da budu u vodoravnom položaju, da bi se čep održavao vlažnim i da bi se sprečio prodor vazduha u flašu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.