Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Lifestyle

Zašto je za mlade obilazak Moskve najbolji u jesen?

Moskva je glavni grad Rusije, sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije,   kulture i obrazovanja. Ovo je veliki, lep i stari grad sa bogatom istorijom. Zašto bi     trebalo  posetiti Moskvu nije neka velika misterija, ali zašto je obilazak Moskve za    jesenje putovanje prava stvar za mlade, saznajte u nastavku teksta.

Možda odgovor krije kratka istorija Moskve?

Smatra se da je Moskva osnovana 1147. godine. Od 12. do 14. veka Moskva je bila mala. To je bio jedan običan ruski grad. Moskva je dobila veću ulogu u 14. veku kada je izvojevala mnogo pobeda u suprotstavljanju sa drugim Ruskim gradovima. Tada Rusija nije bila jedna država. Svaki veliki grad imao je svoju nezavisnost. U 14. veku Moskva je ujedinila skoro sve Ruske gradove. A u 15. veku ujednila je sve ruske zemlje I tako je postala centar nove velike ruske države. Često se kaže da je Moskva Treći Rim.

Do 14. veka Moskva je imala samo drvene zgrade. U 14. veku počelo je sa izgradnjom kamenih zgrada. U vreme kneza Dmitrija Donskog su izgradili belokameni Kremlj. Moskva je brzo rasla. I danas je ovo veliki i lep grad u kojem žive milioni ljudi. Kremlj više nije od kamena, već velelepna rezidencija predsednika Rusije, koje turisti masovno posećuju.

Opširnije...

Defender, svetska zvezda

Svima onima, kojima je potrebno jedno veliko vozilo, u koji se može natovariti gomila stvari i nije problem, ako su te stvari malo prljavije npr. džak cementa, kanta za malterisanje, blatnjave čizme treba da biraju neki od modela Land Rovera.

Land Rover modeli su pogodni i za one, koji vole da vreme provode u prirodi i kojima je važno da mogu da prespavaju u kolima, ali ne kao u busu ili putničkim vozilima, nego udobno sa ispruženim nogama.

Automobil Land Rover Defender 110 je jedno vozillo upravo sa ovakvim karakteristikama.


Ima dosta pristupačnu cenu i dostupan je širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Brojčana oznaka u nazivu označava širinu osovine. Postoje ukupno tri varijante: 90, 110, 130.

Prema navodima korisnika širina osovine od 90 incha je pomalo kratka za udobno spavanje, dok je osovina od 130 previše dugačka. Model 130 je pored ove navedene karakteristike ostao manje popularan i zbog svoje visoke cene, ali je bio i dosta redak komad čak i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dalji problemi kod modela 130 su se pojavili zbog njegove specijalne građe (plato, dupla kabina), , zbog čega nije baš napogodniji za spavanje.

Što se tiče motora, takođe postoji nekoliko modela: 1990-1994 200TDi, 1994-1998 300TDi, 1998-2007 TD5, 2007- TDCi.

200TDi je dosta star, ali i slab motor. TDCi je toliko nov, da se može naći samo u najnovijim modelima, pa je samim tim i dosta skup. Prednost motora 300TDi je njegova jednostavnost. Veoma je jak, ima malo elektronike u sebi, lako se može popravljati bez previše alata. Njegova mana je međutim da je izgrađen sa starijom tehnologijom, ima manju konjsku snagu, a troši i više goriva.

Prednost motora TD5 je sve ono, što je nedostatak 300TDi: ima noviju konstrukciju, bolju potrošnju i veću konjsku snagu, ali ima složenu elektroniku za čije popravljanje je potreban specijalan alat.

Veoma je interesantno da se (na osnovu fabričkih podataka) potrošnja motora, konjska snaga (122) i emisija izduvnih gasova motora TD5 i TDCi potpuno podudara. Motori TDCi 2.4 i TD5 2.5 su mnogo zatvoreniji, izdržljiviji, ali na žalost imaju još više elektronike.

Iako možda konstrukcione karakteristike i karakteristike motora nisu poznate u tolikoj meri, spoljašnji izgled Defendera je svima dobro poznat zahvaljujući filmovima snimljenih nakon 1950. godine u Africi u kojima su prikazivani njegovi razni modeli (Ace Ventura, Tomb Raider, Dosije X, Bad Boys II, Monty Python, Sudija Dredd, James Bond filmovi).

Svi modeli Land Rovera su dosta glomazani, ali je veoma lako manevrisati sa njima. U tome veoma veliku ulogu imaju oštre ivic čiji kraj označava kraj samog automobila, za razliku od savremenih automobila, kod kojih zaobljena ivica često zna da prevari.

Izvorni link: http://rover.rs/

 

Topaz i safir

Ljubav, prvi sastanak, veza, veridba, brak.....su etape u životima ljudi, koje je pogodila Amorova strela.

Ako se savladaju prva tri koraka, odnos između dvoje ljudi je potpuno spreman na sledeći korak, na veridbu. U ovom periodu muškarci najčešće stavljaju sebe u veliku dilemu, naročito ako žele da iznenade svoju partnerku sa specifičnom veridbom i vereničkim prstenom. Svaki nakit, pa i prsten je ukras od plemenitog metala, koji ima ozbiljnu nematerijalnu, ali i materijalnu vrednost. Prenosi osećanja i predstavlja jedan od najintimnijih predmeta, koji simbolizuje veoma snažnu povezanost između dvoje ljudi. Trendovi vezani za prstenja su se menjali tokom vremena, tako da se danas na tržištu može pronaći široka paleta najraznovrsnijih prstenova. U poslednje vreme sve više postaju popularni prstenovi sa dragim kamenjem.

Drago kamenje je veoma vredno blago prirode i veoma često mu se prirodaje mnogo dublje značenje od njihove vrednosti. Spiritualno značenje dragih kamenja je obavijeno sa raznim kulturološkim običajima, starih nekoliko hiljada godina. Njihov uticaj na život je primećen još u srednjem veku, pa je u skladu sa tim, svaki horoskopski znak dobio svoj zaštitni dragi kamen.

Topaz je zaštitni kamen osoba rođenih u znaku strelca. U prirodi se može pronaći u najrazličitijim bojama. Skala boja se obično kreće od tamno crvene do ledeno plave. Plavi topaz je predivno i čudesno drago kamenje, obavijeno sa puno mističnosti. Svoju popularnost pre svega može zahvaliti lakoj obradivosti. Prema verovanju svom nosiocu daje dug život, snagu, pitomost i mudrost.

Drugo takođe veoma značajno drago kamenje je safir plave boje, zaštitni kamen osoba rođenih u znaku vage. Obično se ubraja u grupu „velikih“ dragih kamenja, gde se nalazi još i rubin, smaragd i naravno dijamant. Safir je vrsta korund minerala i posle dijamanta je sledeće najtvrđe drago kamenje. U prirodi se može pronaći u više nijansi u zavisnosti od sadržaja „zagađujućih materija“ u sebi. Za plavu boju safira je zaslužan gvožđe i titan. Njegova nalazišta su pretežno locirana na Madagaskaru, ali se mogu pronaći i na Tajlandu, Šri Lanki, Australiji i USA.

Predstavlja omiljeno kamenje mnogih, pre svega zbog svoje intenzivne baršunasto plave boje. Pruža veoma lep prizor kada je u nakitu ukomponovan sa malim dijamantima. Smatra se da je safir povezan sa svim čakrama, a naročito povoljno deluje na limfne čvorove, vid, na bolesti krvi i stres.

Ovo su samo dva draga kamenje od ukupno 12, koji su zbog svojih lekovitih, ali i brojnih drugih pozitivnih dejstava na čoveka dodeljeni horoskopskim znakovima.

Izvorni link: http://burmenakit.com/

 

 

 

Šta su bore?

Koža je po svojoj površini najveći ljudski organ, zauzima površinu oko 2 m2, koji se godinama stari.Tu nije samo reč genetike već i razni faktori okruženja.Koža se sastoji iz tri osnovna sloja: epidermis, dermis i hipodermis.Za izgled kože odgovara srednji sloj-dermis koji daje čvrstinu, elastičnost kolagenskih i elastinskih vlakna zatim medjućelijsku supstancu.Osim toga treba napomenuti protein vimentin koji se nalazi unutar fibroblasta i daje oblik i fleksibilnost ćelijama.Kolagenska i elastična vlakna daju elastičnost kože sa medjućelijskom supstancom od kojih je najvažnija hijaluronska kiselina.Sa godinama proizvod hijaluronske kiseline u ćelijama se smanjuje, koža se opušta zatim elastičnost i suvoća kože sve više postaje vidljiva.Na licu nalazi se 25 mišića, koji daju mimiku lica, to su mimične bore najčešće su vidljivi na čelu, oko očiju i na obrazima.Pigmentacija kože zatim suvoća su oštećenja uzrokovanih suncem, usled prodiranja UV zraka u kožu koje čine gubitak elastičnosti, vezivanja vlage.Alkohol, pušenje, loša ishrana, stres ubrzaju starenje, pojavu bora i gubitak pigmentacije zatim elastičnost.Posle 40-te godine života usporava se proizvodnja kolagena i elastina.Smanjuje se kvalitet kolagenskih vlakna zatim tu su i slobodni radikali tj.štetne molekule iz okoline kao i nusprodukt našeg organizma.U koži nastaje glikacija-vezivanje šećera za kožne proteine, ubrzava se starenje kože i uticaj na pojavu dubokih bora do promene kompletne fizionomije lica. Opširnije...

Najlepši kupaći kostimi za leto 2016

Ako još niste odlučile šta ćete obući na plaži, možda možete da pronadjete inspiraciju u našoj galeriji kupaćih kostima. Pogledajte šta modni kreatori predlažu za predstojeću sezonu.
{gallery rows=2 cols=3}leto14{/gallery}

Kombinezoni

KombinezoniKombinezoni su izuzetno moderni ove sezone, i što je najbitnije veoma su udobni! Različitih materijala i krojeva, na vama je da izaberete i uživate ovog leta!

Strana 1 od 31