Aromaterapija u vašem domuPojam aromaterapije je deo fitoterapije koji označava kontrolisano korišćenje eteričnih ulja u cilju postizanja harmonije tela, uma i duha.Ta terapija pruža mogućnost da na potpuno prirodan neškodljiv način koristi ekstrakte biljaka kojima će održati psihofizičku ravnotežu.
Aromatska ulja se koriste za inhalaciju, masažu, kupke i komprese.Aromaterapija više nije deo alternativne medicine jer je dokazano da ulje biljaka utiču na nervni sistem i za negu kože.Ova terapija se zasniva na holističkom principu po kome organizam samo kao celina funkcioniše u fiziološkom, psihološkom i socijalnom smislu.
Savremena aromaterapija podeljena je u četiri kategorije:medicinska aromaterapija, popularna i ezoterična, holistička i naučno istraživanje mirisa.
Način primene:
Aromatična ulja primenjuju se lokalno za masažu, kupke, obloge za negu kože.Većina eteričnih ulja ne sme se nanositi direktno na kožu već se pre toga mora otopiti u nekom biljnom ulju (baznim uljem).Koncentracija ne sme prelaziti 5% za masažu celog tela, u slučaju osetljive kože, dece, trudnice aktivna supstanca treba da bude oko 1%.
Aromatična ulja može da se sprovodi preko pluća udisanjem-inhalacijom ili preko isparivača, zatim peroralnim unosom, rektalnim ili vaginalnim putem primenjuje se protiv infekcije virusom, gljivicama, parazitama.
Koje supstance se koriste u aromaterapiji?
Pre svega eterična ulja, biljni destilati ili hidrosoli, infuzij-vodeni ekstrakti biljnih preparata, bazna ulja to su tipična biljna ulja.
Farmakološki efekat:
*antibakterijsko dejstvo-to su eterična ulja od ruzmarina, karanfilića, cimeta.
*antivirusno dejstvo-eterična ulja limuna, djumbira, majčine dušice, nane.
*antifugalno dejstvo-eterična ulja lavande, karanfilića, majčine dušice.
*analgetičko dejstvo-protiv bolova koristi se ulje eukaliptusa, lavande, kleka, ruzmarina.
*antidepresivno dejstvo-ulje bagrema, grejpa, žalfije, lavande, majorona, mandarine.
*regulacija probave ulje korena angelike, bosiljka, kamilice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.