Koje su funkcije kože?Koža je tanki omotač, koji štiti telo od spoljašnjih uticaja, mehaničkih povreda, hemijskih faktora od ulaska mikroorganizama.Osim zaštitne uloge koža ima brojne druge funkcije:
-reguliše temperaturu tela,koža se znoji i time ohladjuje telo, sužava krvne sudove u dermisu kako bi sačuvala toplotu.
-ima zaštitno dejstvo:na koži se normalno nalaze produkti lojnih i znojnih žlezda, koji čine emulzioni hidrofilni film, koji gradi zaštitnu barijeru od infekcije i pruža otpor od mehaničkih sila.Površinski sloj ima baktericidno i fungicidno dejstvo.Pod uticajem svetla nastaje zadebljanje rožastog sloja i javlja se pojačana sinteza melanina.
-termoregulatorna uloga se sastoji od velike količine toplote stvorene u organizmu.Taj proces se odvija preko vazodilatacije kao i pojačanim radom znojnih žlezda, odnosno evaporacijom ili isparavanjem znoja sa površine tela.
Za razliku od uticaja visokih temperatura na kožu, kod niskih temperatura ili pothladjivanja dolazi do konstricije krvnih sudova u koži, kontrakcije mišića podizača dlaka pa se koža naježi i toplota se smanjuje na minimum (hladno-toplo).
-senzitivna uloga se odvija bogatom senzitivnom inervaciji koji se sastoji od senzitivnih nervnih završetaka.
-ima imunitet koji se sastoji od limfocita i antigen prenzentujućih ćelija.Koža ima sposobnost da regeneriše i podiže lokalni imuni odgovor i inflamatorne reakcije.Keratinociti produkuju citokina za regulaciju imunskog odgovora.
-koža šalje važne signale mozgu.Nervni završetci u koži čine osetljivom na pritisak, dodir, vibraciju, bol i temperaturu.
-skladištenje hranljivih materija, masne ćelije u potkožnom tkivu.
-koža kao čulo reaguje pri dodiru, pipanju i pritisku.Značajni su delovi na jagodicama prstiju.Treba istaći nepovoljnu i nepoželjnu funkciju, to je alergijska reakcija sa unutrašnjim i spoljašnim alergenima, koja se ispoljava na koži kao urtikarija ili ekcem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.