Odabir i popularnost parfemaReč parfem dolazi od latinskog per-što znači kroz i fumum označava dim.Nekada pafemi su pravili od raznih biljaka, koje su presovali i obradjivali na pari i tako su dobili ulje to su palili da bi osvežilo vazduh.
Parfem je ekstrakt ili esencija u kojoj postoji ulje destilovano sa alkoholom.Parfem se pravi od prirodnih materijala kao:cveće, voće, začin,drvo, trava, smola, lišće.U to se dodaje alkohol, voda, ugalj i katran.Iz nekih biljaka ne može da se dobija esencijalno ulje i zato njihov miris se kreira sintetičkim putem.Derivati životinjskog porekla su tzv.Fiksatori, pomažu da parfem lagano opušta svoj miris i duže traje (jelen, kit).
Pravljenje parfema je delikatan i kompleksan proces zahteva više faze.
1.prva faza prikupljanje potrebnih sastojaka
2.druga faza zahteva nekoliko načina i to:destilacija, rastvaranje, Enfeurage metoda kada se cveće rasporedi na staklo premazano mašću, koja vremenom upija miris, zatim dolazi  natapanje i Expression je najstariji metod, kada se ručno ili mehanički istiskuje ulje iz sastojaka za parfem (cveće, voće).
3.treća faza tu su mirisi formirani, spremni su za mešanje i kombinaciju.To zapravo pravi razliku izmedju parfema ili kolonske vode to su:odnos ulja, vode i alkohola.
U klasičnom parfemu ima 40% esencijalnog ulja, u toaletnoj vodi 15%, dok u kolonskoj vodi 10%.
4.četvrta faza formiran parfem treba da odleži mesecima ili godinama.Nakon toga se proverava tri stvari:
Gornja nota treba da ima citrusni miris
Centralna nota poseduje aromatično cveće
Bazična nota ima miris drveta.
Parfemi spadaju u kategoriju luksuznih proizvoda, koji govori o vašoj mirisnoj ličnoj karti.
Psihologija parfema govori o postojanju četiri faktora da se odlučimo za odredjeni parfem.
Prvi faktor je miris parfema, drugi faktor je emocionalna reakcija koji pokreće reakciju na miris, podseća nas na lepe uspomene, putovanja ili za neku buduću viziju.Treći faktor je izgled i imidž parfema, koji se sastoji od boce, dizajna, reklame ili slavne ličnosti povezani sa tim parfemom.Četvrti faktor su sastojci.
Parfem govori o ličnosti-čak i raspoloženje može promeniti odredjeni parfemi:
-zeleni, biljni, citrusni, četinarski, mirisni sastojci spadaju u kategoriju elemenata vazduha koji poboljšavaju mentalnu aktivnost, kreativnost i kognitivni proces.
-voćni, topli, začinjeni bogati sastojci predstavljaju element vatre.Ovi parfemi podižu energiju.
-nežni, meki, delikatesni, cvetni parfemi predstavljaju element vode.Ovi parfemi smanjuju anksioznost i stres.
-senzualni, slatki karamelisti sastojci predstavljaju element zemlje.Nosilac ovog parfema oseća se udobno i negovano.
-orijentalnih karakteristika kao mošus, amber, cimet, jaka i bogata aroma odgovara ekstravagantnim, smelim, misterioznim damama.
Naša koža ima svoj miris i hemiju, zbog toga isti parfem može sasvim drugačije mirisati na različitim ljudima.Najbolje vreme za kupovinu parfema je u periodu od 10-11 časova.U ovo doba nam je čulo mirisa najoštrija.Obratite pažnju na boju pakovanja.Bela ambalaža je puderasti miris, zelena je osvežavajući, jako ružičasta je cvetni i slatki miris.Žuta boja označava lakoću i svežinu dok svetlopava je citrusni ili osvežavajući miris.
Odaberite sebi parfem po stilu oblačenja, nanesite malu količinu parfema na unutrašnji predeo ručnog zgloba, malo sačekati da alkohol ispari zatim pomirisati i birati koji miris najviše odgovara za Vas.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.