Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Auto-Moto

Defender, svetska zvezda

Svima onima, kojima je potrebno jedno veliko vozilo, u koji se može natovariti gomila stvari i nije problem, ako su te stvari malo prljavije npr. džak cementa, kanta za malterisanje, blatnjave čizme treba da biraju neki od modela Land Rovera.

Land Rover modeli su pogodni i za one, koji vole da vreme provode u prirodi i kojima je važno da mogu da prespavaju u kolima, ali ne kao u busu ili putničkim vozilima, nego udobno sa ispruženim nogama.

Automobil Land Rover Defender 110 je jedno vozillo upravo sa ovakvim karakteristikama.


Ima dosta pristupačnu cenu i dostupan je širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Brojčana oznaka u nazivu označava širinu osovine. Postoje ukupno tri varijante: 90, 110, 130.

Prema navodima korisnika širina osovine od 90 incha je pomalo kratka za udobno spavanje, dok je osovina od 130 previše dugačka. Model 130 je pored ove navedene karakteristike ostao manje popularan i zbog svoje visoke cene, ali je bio i dosta redak komad čak i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dalji problemi kod modela 130 su se pojavili zbog njegove specijalne građe (plato, dupla kabina), , zbog čega nije baš napogodniji za spavanje.

Što se tiče motora, takođe postoji nekoliko modela: 1990-1994 200TDi, 1994-1998 300TDi, 1998-2007 TD5, 2007- TDCi.

200TDi je dosta star, ali i slab motor. TDCi je toliko nov, da se može naći samo u najnovijim modelima, pa je samim tim i dosta skup. Prednost motora 300TDi je njegova jednostavnost. Veoma je jak, ima malo elektronike u sebi, lako se može popravljati bez previše alata. Njegova mana je međutim da je izgrađen sa starijom tehnologijom, ima manju konjsku snagu, a troši i više goriva.

Prednost motora TD5 je sve ono, što je nedostatak 300TDi: ima noviju konstrukciju, bolju potrošnju i veću konjsku snagu, ali ima složenu elektroniku za čije popravljanje je potreban specijalan alat.

Veoma je interesantno da se (na osnovu fabričkih podataka) potrošnja motora, konjska snaga (122) i emisija izduvnih gasova motora TD5 i TDCi potpuno podudara. Motori TDCi 2.4 i TD5 2.5 su mnogo zatvoreniji, izdržljiviji, ali na žalost imaju još više elektronike.

Iako možda konstrukcione karakteristike i karakteristike motora nisu poznate u tolikoj meri, spoljašnji izgled Defendera je svima dobro poznat zahvaljujući filmovima snimljenih nakon 1950. godine u Africi u kojima su prikazivani njegovi razni modeli (Ace Ventura, Tomb Raider, Dosije X, Bad Boys II, Monty Python, Sudija Dredd, James Bond filmovi).

Svi modeli Land Rovera su dosta glomazani, ali je veoma lako manevrisati sa njima. U tome veoma veliku ulogu imaju oštre ivic čiji kraj označava kraj samog automobila, za razliku od savremenih automobila, kod kojih zaobljena ivica često zna da prevari.

Izvorni link: http://rover.rs/

 

Muscle Car automobili nisu najbolje prošli na crash testu

otkup-automobilaLegendarni Muscle Car automobili koji su obožavani u Americi su pokazali neočekivane znakove slabosti kada je u pitanju izdržljivost automobila i reagovanje na sudare. Naime, Američki institut za bezbednost na putevima je nedavno sproveo seriju crash testova za različite vrste automobila, a između ostalog na red su došli "snažni" muscle automobili koji nisu baš najbolje prošli na testu

Crash test je osmišljen tako da testira otpornost automobila prilikom sudara, ponašanje njegove limarije, uticaj udarca na putnike u vozilu, kao i verovatnoću potpunog havarisanja vozila. To što havarisana vozila nakon sudara mogu biti iskorišćena isključivo za otkup havarisanih vozila i auto otpad i kilograme gvožđa, zapravo nije tema ovih testova. Ideja crash testa jeste da se otkrije ponašanje vozila na sudaru i mogućnost vozila da zaštiti putnike u njemu.

Opširnije...

Najštedljiviji automobil u 2014. godini

honda-civicHonda Civic 1.6 i-DTEC proglašen je za najštedljiviji automobil u Velikoj Britaniji za 2014. godinu. Zahvaljujući revolucionarnom agregatu,koji mu omogućava impresivne performanse uz neverovatno nisku potrošnju, Civic je postigao rezultat od čak 3.55 l/100km (66.2 milje po galonu goriva).
Nagrada pod nazivom „Honest John Awards“ dodeljuje se jednom godišnje, a celo takmičenje je koncipirano tako da vlasnici vozila tokom godinu dana prilažu relevantne podatke o potrošnji svog automobila koji se nakon obrade objavljuju.Honda je obezbedila najatraktivniju kamatnu stopu na tržištu od samo 3.99% za model CR-V sa 2.0 i-VTEC benzinskim agregatom.

Stigla je nova Mazda3

nova-mazdaZa deset godina postojanja, Mazdina "trojka" je prodata u 3.6 miliona primeraka, a nova, treća generacija je ovih dana zvanično predstavljena i moraće dosta da se potrudi da opravda svoje zvučno ime.
Kao što se vidi po prvim zvaničnim slikama, izgled Mazde3 je inspirisan novom Mazdom6, ali sem spoljašnjosti pažnju privlače i prostraniji enterijer, bogatija oprema i osvežena paleta motora.
Što se dimenzija tiče, nova Mazda3 je dugačka 4465 mm, široka 1795 mm , visoka 1450 mm, dok je međuosovinsko rastojanje sa 2700 mm duže za 60 mm od prethodnog modela. Najavljuje se više mesta za putnike pozadi, zapremina prtljažnika u osnovnoj konfiguraciji iznosi 350 litara (za 10 litara više nego ranije) dok rezervorar za gorivo može da primi 51 litar.

Opširnije...

Tojota će na Salonu u Tokiju predstaviti prvi serijski automobil na vodonik

tojota-na-vodonikTojota je spremna da napravi novu revoluciju u svetu automobilizma. Pre 16. godina, to su uradili sa prvim serijskim hibridnim automobilom, "Prijusom" a sada je na red došao prvi serijski automobil pogonjen vodoničnim gorivnim ćelijama.
Japanska kompanija će ovaj automobil, koji je ranije predstavljen kao "FCV-R" koncept u novembru predstaviti na Salonu u tokiju.
Poslednjih nekoliko godina bili smo svedoci drastičnog pada troškova razvoja tehnologije gorivnih ćelija. Sa druge strane, sama izdržljivost i pouzdanost tehnologije je eksponencijalno rasla primenom revolucionarnih tehnoloških rešenja.
Navodno, Tojotin novi “vodonični” automobil će poneti cenu uporedivu sa BMW automobilom više srednje klase ili Tesla Modelom S.

Strana 1 od 19