Novi_Reno_tvingo“Reno tvingo” je od pojavljivanja 1992. godine na Salonu automobila u Parizu želeo da bude drugačiji od ostalih modela B segmenta. Kupce je privlačio “nasmejani” prednji deo sa velikim okruglim svetlima, kao i funkcionalnosti i snalažljivost u gradskoj vožnji naslednika “renoa 4”.

Dizajn upotrebljen na „tvingu“ postaje novi potpis i za ostale modele „Renoa“

Originalni “tvingo” je živeo sve do 2006. godine kada se pojavio model druge generacije, koji je bio tehnološki napredniji, ali nije imao dušu. U stvari, više nije bio drugačiji, već je prihvatio Renoov korporativni izgled.

Sa trećom generacijom, koju smo testirali u Bilbau, a koja će u Srbiji biti predstavljena 10. februara, priča o “tvingu” se vraća korenima. Okrugli farovi i prijatno “lice” ponovo krase francuskog mališana koji se, u međuvremenu, protegao na 3,67 metra. Jedan od razloga za brzo pojavljivanje “tvinga III” je i strašno velika konkurencija, pa čak i na domaćem francuskom tržištu.

Pored standardnih rivala, sada se pojavila i trojka sa Folksvagenovim potpisom: “ap”, “seat mii” i “škoda sitigo”.

 

Reno tvingo 1.5 dCi
– Dimenzije 3.687/1.654/1.470

– Međuos. rastojanje 2.367 mm
– Motor 4-cilindrični, dizel
– Zapremina 1.461 kubika
– Snaga 85 KS pri 4.000 o/min
– Maks. obrtni moment
200 Nm pri 2.000 o/min
– Pogon na prednje točkove
– Menjač 5-stepeni ručni
– Maksimalna brzina 185 km/h
– Ubrzanje 11,2 s
– Prosečna potrošnja 4,6 l
– Zapremina prtljažnika 230-959

Poenta je da je “tvingo” prvi automobil u gami koji karakteriše novi dizajn koji će postati vizuelni potpis svih “Renoovih” automobila u budućnosti, počev sa novim generacijama “megana” i “klija”. Na haubi, “Renoov” “dijamant” je konačno veći i postavljen je uspravno, tako da dominira bez obzira na ugao gledanja.

Crna podloga dodatno ističe znak i povezuje farove u jedan veliki osmeh. Tipičan “tvingo”.

Novi “tvingo” je 8,7 centimetara duži od prethodnika, odnosno četvrt metra više od modela prve generacije.

Rast dimenzija značajno je povećao ponudu prostora za kolena putnika u drugom redu sedišta na 22 centimetra, što je među najboljim rezultatima u klasi. Osnovna zapremina prtljažnika je 230 litra, a pomeranjem sedišta i obaranjem naslona može da se poveća na 959 litra.

Akcenat je stavljen i na vozne karakteristike jer u “Renou” žele da prošire paletu kupaca “tvinga” za koji su se, prema statistici, najviše odlučivale urbane dame u 40-im godinama. Sada je akcenat stavljen i na muškarce u 30-im kao i na porodice kojima je potreban drugi automobil.

Prvu verziju koju smo testirali pokretao je novi 1.5 dCi motor sa 85 KS, dok je “rezervna” opcija bio “tvingo gordini” sa 1.2 TCe turbo-benzincem i 100 KS, koji je, kao i “tvingo RS” (133 KS) pre svih namenjen muškoj populaciji.

Testirani dizelaš pokazao je sve osobine na koje smo i navikli od “Renoovih” dCi agregata: miran i tih rad, prosečnu potrošnju od pet litara na 100 kilometara i elastičnost. Petostepeni ručni menjač je i dalje na visini zadatka. Jedina veća zamerka ide na račun točkova od 15 inča koji su prilično bučni i kvare vožnju.

Još jedna veza sa originalnim “tvingom” je povratak platnenog pokretnog krova. Kao opcija takođe može da se naruči i klasičan “šiberdah”.

Početna cena “tvinga 1.2” sa 75 KS i paketom opreme “trend” je 8.190 evra, “gordini GT TCE 100” je 11.390 evra, dok je “tvingo RS” (133 KS) 14.790 evra. Prodaja “tvinga 1.5 dCi” počeće kasnije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.