nova_bmw_osmicaNovi model nemačke kompanije, sa sportskim karakteristikama u prodaji od 2014.
TEŠKO je zamisliti bilo koju veću smotru četvorotočkaša bez BMV modela. Na jednom tako velikom događaju kao što je Sajam automobila u Ženevi, naravno, očekuje se veliki broj vozila čuvenog nemačkog proizvođača, među kojima će neka doživeti i svetsku premijeru.
Jedan od najzanimljivijih sigurno će biti nova generacija sportskog vozila na hibridni pogon, konceptni model BMV I8. Ovaj auto budućnosti kombinuje ekološki električni agregat pozajmljen od modela I3, sa trocilindričnim motorom od 220 „konja“ i 300 njutnmetara obrtnog momenta. Zajednički, oni obezbeđuju impresivne karakteristike.

Do 100 kilometara na čas, I8 ubrzava za manje od pet sekundi, a potrošnja goriva mu je svedena na manje od tri litre na 100 pređenih kilometara. Maksimalna brzina koju može da postigne je 250 km/č. Zanimljivo je da električna baterija obezbeđuje potpunu autonomiju od približno 35 kilometara.
Da se radi o naprednom „sportisti“ jasno je čim se baci pogled na ovaj automobil. Elektromotor smešten na prednju osovinu je „energetskim tunelom“ povezan sa agregatom sa unutrašnjim sagorevanjem, koji je pozicioniran u zadnjem delu vozila. To mu daje izuzetno dobro težište i omogućava da izvuče maksimum iz sebe. U svemu tome pomaže mu dinamični dizajn. Glatka površina i precizne ivice formiraju izgled koji se najbolje može uporediti sa nekom vajarskom skulpturom.
Ništa manje savremen je i enterijer I8. Futuristička spoljašnjost kao da se preliva u unutrašnjost stvarajući jedinstvenu celinu. Pored „standardnih“ pomagala koja se mogu naći u BMV modelima, tu je i 3D bord kompjuter. Na njemu se prikazuju sva obaveštenja, a prema objašnjenju ove kompanije displej je „izuzetno jasan“ i dovoljno upadljiv. U automobil maksimalno može da se smeste četiri osobe, jer dosta mesta oduzima „tunel“ koji povezuje prednji i zadnji motor.
Kada ovaj automobil 2014. godine postane serijsko vozilo, njegova cena će se kretati između 350.000 i 400.000 dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.