Popularna „Buba“, jedna od automobilskih ikona, dobila je električni pogon. Naime, na azijskoj premijeri u kineskom gradu Pekingu, „Folksvagen“ je predstavio jednu posebnu „Bubu“ pod nazivom „i-bagster“ koja ima samo jednu misiju – da pruži zadovoljstvo u vožnji uz nultu emisiju štetnih gasova. Sasvim logično, „i-bagster“ ima električni pogon, a performanse nisu izostale.
„Folksvagen i-bagster“ je dvosed sa 107 KS i ubrzanjem do stotke za 10,8 sekundi, a sve to zahvaljujući centralnom električnom modulu koji teži svega 80 kg.
Ovaj modul proizvedenu energiju skladišti u litijum-jonskim baterijama koje su smeštene na mestu gde bi trebalo da budu zadnja sedišta.
Baterije imaju popriličan kapacitet, pa je „i-bagster“ sa jednim punjenjem u stanju da pređe 180 km.
{gallery rows=1 cols=3}buba{/gallery}
Električna „Buba“ ima sem zaštite okoline još jednu prednost u odnosu na dobar deo konkurenata, a to je brzo punjenje za samo 35 minuta na odgovarajućim „stanicama“.
Kada vozač dođe kući, bateriju svog ljubimca moći će da puni i preko klasične utičnice, tako da je njegova fleksibilnost punjenja baterije veoma velika.
Stanje baterije prikazuje se na displeju smeštenom na mestu klasične instrument table. Ali, tu pogodnostima vožnje „i-bagstera“ nije kraj, jer se dopunjavanje baterije vrši i prenosom energije nastale kočenjem.
Što se izgleda tiče, „Folksvagen i-bagster“ nastao je na osnovu ranijih nacrta sportskih verzija „Bube“ i teško da je mogao imati više dinamičan izgled nego što trenutno poseduje.
U stvari, „Folksvagen i-bagster“ je sportski automobil sa svega 1,4 metra visine, što je za 90 mm niže od klasičnog modela. Električna „Buba“ ima širinu od 1,83 metra i dužinu od gotovo 4,3 metra. Sve to ovoj „Bubi“ daje prilično jaku pojavu na drumu. Od standardnog modela sačuvano je ono najbolje i najprepoznatljivije i to sve je uvijeno u dinamično pakovanje koje karakteriše blago modifikovani okrugli farovi i upečatljivi bočni pragovi ispod kojih se nalaze moćni 20-inčni točkovi.
Kombinacija moderne tehnologije i dinamičnih perfomansi prisutna je i u unutrašnjosti „i-bagstera“. Tu su sportska sedišta i dosta elemenata izrađenih od aluminijuma.
„Folksvagen i-bagster“ nudi jedistveno iskustvo koje samo kultna „Buba“ i savremene tehnologije mogu proizvesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.