muzika-u-autuIstraživanje je pokazalo da muzika koju slušamo tokom vožnje značajno utiče na raspoloženje i koncentraciju, pa je samim tim odgovorna za moguće nezgode
Sigurno ne postoji vozač koji se kad-tad nije našao u raspravi sa svojim saputnicima zbog toga šta će se slušati u automobilu tokom vožnje. Ako mislite da je svejedno i da je važno samo da nešto svira kako bi se razbila tišina, prevarili ste se.
Naime, istraživanje je pokazalo da muzika koju slušamo tokom vožnje značajno utiče na raspoloženje i koncentraciju, pa je samim tim odgovorna za moguće nezgode.
Na osnovu tog istraživanja naučnici su vozačima preporučili šta da slušaju u automobilu kako bi se povećala sigurnost na putevima. Tako se među najsigurnijim poznatim pesmama nalaze „Come Away With Me“ Nore Džons, „Tiny Dancer“ Eltona Džona, „I don’t Wanna Miss a Thing“ grupe Aerosmit i „The Scientist“ sastava Koldplej.
Naravno, postoji još niz pesama koje su pogodne za vožnju, a ključ je u tome što navedene pesme imaju tempo koji je približan radu srca, tačnije imaju od 60 do 80 „otkucaja“ u minutu.
Istraživanje je pokazalo i da postoje razlike između muških i ženskih vozača. Kad su žene za upravljačem, za njih je posebno opasan hip-hop jer ih podstiče na agresivniju vožnju. Posebno iznenađenje je da vozačima najmanje prija klasična muzika, jer im u najvećoj meri odvlači pažnju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.