otkup-automobilaLegendarni Muscle Car automobili koji su obožavani u Americi su pokazali neočekivane znakove slabosti kada je u pitanju izdržljivost automobila i reagovanje na sudare. Naime, Američki institut za bezbednost na putevima je nedavno sproveo seriju crash testova za različite vrste automobila, a između ostalog na red su došli „snažni“ muscle automobili koji nisu baš najbolje prošli na testu

Crash test je osmišljen tako da testira otpornost automobila prilikom sudara, ponašanje njegove limarije, uticaj udarca na putnike u vozilu, kao i verovatnoću potpunog havarisanja vozila. To što havarisana vozila nakon sudara mogu biti iskorišćena isključivo za otkup havarisanih vozila i auto otpad i kilograme gvožđa, zapravo nije tema ovih testova. Ideja crash testa jeste da se otkrije ponašanje vozila na sudaru i mogućnost vozila da zaštiti putnike u njemu.

Evo koliko su loše ocene dobili muscle automobili na crash test-u

Nedavno se na ovim testovima nisu najbolje pokazali ni masovni automobili poput pikapova, za koje se inače veruje da su jači, ali je činjenica da nijedan automobil nije u potpunosti siguran. Bilo kako bilo, crash test je zamišljen tako da se odradi simulacija frontalnog sudara sa nepokretnom preprekom pri brzini od 64 km/h, pri čemu se zahvatilo više od 25% celokupne površine prednjeg dela automobila, sa vozačeve strane. 

Automobili su se različito pokazali, ali se naglašava da je verovatno najlošije prošao legendarni Dodge Challenger. Činjenica je doduše i da je ovaj automobil znatno stariji nego neki drugi muscle car automobili koji su se našli na ovom testu. Između ostalog, testirani su i obožavani Ford Mustang, kao i Chevrolet Kamaro. Dodž je završio testiranje tako što je napukao krov automobila, što je verovatno najgori mogući scenario po glavu vozača. Točak takođe nije štedeo vozačeve noge, pa se zaključuje da bi prilikom realnog sudara vozač veoma loše prošao prilikom ovog scenarija. 

Nedavno su na crash testovima pali svetski poznati proizvođači automobila koji se proizvode i prodaju na području Indije. Između ostalih, na listi se našao i Renault 4, koji je posedovao sopstvena ograničenja i mane, ali su svi do jednog automatski pali pošto ne poseduju u svim paketima opreme vazdušne jastuke, podrazumevajući automatski pad na testu, pre nego što je uopšte i otpočeo. 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.