Svima onima, kojima je potrebno jedno veliko vozilo, u koji se može natovariti gomila stvari i nije problem, ako su te stvari malo prljavije npr. džak cementa, kanta za malterisanje, blatnjave čizme treba da biraju neki od modela Land Rovera.

Land Rover modeli su pogodni i za one, koji vole da vreme provode u prirodi i kojima je važno da mogu da prespavaju u kolima, ali ne kao u busu ili putničkim vozilima, nego udobno sa ispruženim nogama.

Automobil Land Rover Defender 110 je jedno vozillo upravo sa ovakvim karakteristikama.

Ima dosta pristupačnu cenu i dostupan je širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Brojčana oznaka u nazivu označava širinu osovine. Postoje ukupno tri varijante: 90, 110, 130.

Prema navodima korisnika širina osovine od 90 incha je pomalo kratka za udobno spavanje, dok je osovina od 130 previše dugačka. Model 130 je pored ove navedene karakteristike ostao manje popularan i zbog svoje visoke cene, ali je bio i dosta redak komad čak i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dalji problemi kod modela 130 su se pojavili zbog njegove specijalne građe (plato, dupla kabina), , zbog čega nije baš napogodniji za spavanje.

Što se tiče motora, takođe postoji nekoliko modela: 1990-1994 200TDi, 1994-1998 300TDi, 1998-2007 TD5, 2007- TDCi.

200TDi je dosta star, ali i slab motor. TDCi je toliko nov, da se može naći samo u najnovijim modelima, pa je samim tim i dosta skup. Prednost motora 300TDi je njegova jednostavnost. Veoma je jak, ima malo elektronike u sebi, lako se može popravljati bez previše alata. Njegova mana je međutim da je izgrađen sa starijom tehnologijom, ima manju konjsku snagu, a troši i više goriva.

Prednost motora TD5 je sve ono, što je nedostatak 300TDi: ima noviju konstrukciju, bolju potrošnju i veću konjsku snagu, ali ima složenu elektroniku za čije popravljanje je potreban specijalan alat.

Veoma je interesantno da se (na osnovu fabričkih podataka) potrošnja motora, konjska snaga (122) i emisija izduvnih gasova motora TD5 i TDCi potpuno podudara. Motori TDCi 2.4 i TD5 2.5 su mnogo zatvoreniji, izdržljiviji, ali na žalost imaju još više elektronike.

Iako možda konstrukcione karakteristike i karakteristike motora nisu poznate u tolikoj meri, spoljašnji izgled Defendera je svima dobro poznat zahvaljujući filmovima snimljenih nakon 1950. godine u Africi u kojima su prikazivani njegovi razni modeli (Ace Ventura, Tomb Raider, Dosije X, Bad Boys II, Monty Python, Sudija Dredd, James Bond filmovi).

Svi modeli Land Rovera su dosta glomazani, ali je veoma lako manevrisati sa njima. U tome veoma veliku ulogu imaju oštre ivic čiji kraj označava kraj samog automobila, za razliku od savremenih automobila, kod kojih zaobljena ivica često zna da prevari.

Izvorni link: http://rover.rs/

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.