conceptaleadDa, ovo je koncept sledeće generacija A klase. Očigledna promena kursa u pogledu dizajna, formata, ali i imenovanja osnovnog modela marke Mercedes najavljuje neka nova vremena za marku iz Štutgarta
Displej na konzoli podseća na ekrane koji se nalaze u kabinama modernih aviona, dok ručica menjača takođe ima prepoznatljiv oblik poznat iz pilotskih kabina
Sa konceptom nove A klase, Mercedes je predstavio automobil koji deluje kao da je stigao sa filmskog platna. Dizajniran poput skulpture sa naglašenom dinamikom koja nas uverava da se automobil kreće čak i kada stoji, koncept A klase je dijametralno suprotan aktuelnom modelu istog imena.

Od tehničkih detalja, ističu se novi četvorocilindarski benzinski motor sa turbo-punjačem, menjač sa dvostrukim kvačilom i sistem za izbegavanje sudara baziran na radarskoj tehnologiji sa adaptivnom asistencijom pri kočenju.
Dugačka hauba, niska silueta i male staklene površine su glavne karakteristike dizajna koji sugeriše pokret. Sportski duh automobila naglašen je dinamikom između linija i površina. Očigledno je da su vetar, talasi kao i aeroinženjering bili izvor inspiracije dizajnerima.

 

Nesumnjivo je da koncept A klase najavljuje novu eru kompaktnih automobila koji nam stižu iz Mercedesa, kako u vizuelnom smislu, tako i u tehnološkom. Potpuno novi četvorocilindarski motor iz serije M270 snagu će prenositi na prednje točkove.

U unutrašnjosti, pažnju privlači komandna tabla koja ima oblik avionskog krila, prekrivena poluprovidnim, rastegljivim tekstilom, a oblik otvora za vazduh na instrument tabli podseća na mlazni avionski motor

Dizajniran da bude postavljen poprečno, uz pomoć direktnog ubrizgavanja i turbo-punjača, novi motor omogućava visoke performanse uz minimalnu potrošnju goriva i uz poštovanje svih rigoroznih ekoloških standarda. Pomenuta jedinica u prikazanom konceptu A klase ima zapreminu od dve litre koji „razvija“ 155 kW odnosno 210 konjskih snaga. Novi motor, opremljen BlueEFFICIENCY tehnologijom prati i novi Mercedesov sistem prenosa sa dva kvačila.

Prvi put u klasi kompaktnih automobila, koncept vozilo opremljeno je sistemom za izbegavanje sudara bazirano na radarskoj tehnologiji uz dodatnu asistenciju prilikom kočenja. Ova savremena tehnologija značajno umanjuje rizik od kolizije sa vozilom koje se nalazi ispred. Sigurnosni sistem vizuelno i zvučno upozorava vozača na opasnost i istovremeno priprema kočioni sistem na mogućnost naglog kočenja, kako bi to eventualno kočenje bilo izvedeno najefikasniji način. Sistem za asistenciju pri kočenju pokazuje svu svoju moć, onog trenutka kada vozač pritisne pedalu kočnice.

Dizajn spoljašnosti koncepta A klase odlikuje kombinacija jasno definisanih ivica i slobodnih valovitih površina koje je Mercedes predstavio na konceptu F800 Style. Prednji deo automobila je izuzetno upečatljiv. Tekstura poput zvezdanog neba okružuje prepoznatljiv znak Mercedesa u sredini. Na mestu tradicionalnih otvora za hlađenje, nalaze se brojne srebrne „tačke“ na crnoj pozadini. Taj stil sledi i dizajn aluminijumskih felni. Efekat zvezdanog neba prate i sva svetla na konceptu A klase. Nova LED tehnologija omogućava da se taj efekat zvezdanog neba ponavlja na više mesta. Na primer, prednja poziciona svetla se sastoje od 90 optičkih vlakana u aluminijumskom omotaču koja formiraju oblik krila unutar prednjeg fara.

Dugačka hauba, niska silueta i male staklene površine su glavne karakteristike dizajna koji sugeriše pokret

Dizajn spoljašnosti odlikuje kombinacija jasno definisanih ivica i valovitih površina koje je Mercedes predstavio na konceptu F800 Style
U unutrašnjosti, pažnju privlači komandna tabla koja ima oblik avionskog krila, prekrivena poluprovidnim, rastegljivim tekstilom. Oblik otvora za vazduh na instrument tabli podseća na mlazni avionski motor. Uočljivi displeji najznačajnijih instrumenata su vatreno crveni, inspirisani, takođe, jarko crvenom bojom komore za sagorevanje na motorima vojnih mlaznjaka. Displej na konzoli podseća na ekrane koji se nalaze u kabinama modernih aviona, dok ručica menjača takođe ima prepoznatljiv oblik poznat iz pilotskih kabina.

Smart telefon je potpuno integrisan u sistem upravljanja automobilom. Svim aplikacijama i funkcijama se može upravljati i putem interneta, preko Mercedesovog sistema COMAND Online. Vizuelna prezentacija svih informacija je jedinstvena i karakteristična za novi model Mercedesa. Jarkocrvena boja i trodimenzionalni izgled svih uređaja predstavljaju osobenost putničkog prostora koncepta A klase.

Prilikom predstavljanja ove studije, na Salonu automobila u Šangaju, početkom aprila nije bilo reči da li se koncept A klase priprema za proizvodnju. Međutim, kako se borba u segmentu premium kompaktnih automobila sve više zaoštrava i konkurenti nezaustavljivo nadiru, realno je za očekivati da Mercedes brzo odreaguje i koncept A klase pretvori u serijski automobil u relativno kratkom vremenskom roku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.