2011-nissan-esflow-25_1600x0wProizvođač Evropskog automobila godine, Nissan, nastavlja sa popularizacijom elektro-automobila, tako da je na Salonu automobila u Ženevi, prikazao studiju sportskog modela „na struju“

Vest da će od 2050. godine, automobili sa konvencionalnim benzinskim i dizel jedinicama biti nepoželjni, ili bolje rečeno, zabranjeni na evropskim ulicama, izazvala je priličnu pažnju. Kako i ne bi, kada bi ovakvim potezom i zvanično bila „spuštena zavesa“ za automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Uostalom, samo određivanje datuma koje će označiti zvanični početak jedne nove epohe u automobilizmu, ali i svetu, neminovno će inspirisati proizvođače da ubrzaju svoje elektro-projekte.

 

Oni koji su ranije prepoznali ovakav trend i uključili se u “električno kolo”, već sada ubiraju plodove svog rada. Jedan od lidera na ovom polju, Nissan, osvaja prve poene, jer je model LEAF, inače prvi električni mainstream automobil, poneo titulu Evropskog automobila godine za 2011. Međutim, najbolji uvid u to koliko se na evropskom tržištu ceni elektro-inicijativa govori i činjenica da je ovo prva Nissanova titula ove vrste. Poređenja radi, Nissan je tituli Automobil godine bio najbliži davne 1991. godine, i to sa modelom Primera, kada je prvo mesto osvojio Renault Clio.
No, vratimo se u budućnost, jer je ovaj japanski proizvođač sada deo alijanse koju čini zajedno sa pomenutom francuskom markom, a u Ženevi je predstavio koncept električnog sportskog automobila.

Elektični dizajn
Kada su u pitanju linije modela Esflow, engleska reč u njegovom imenu najbolje opisuje genetiku kontura koje ga karakterišu. Naime, flow označava tok, ali sa druge strane, nedovoljno je reći da su samo „tečne“. Na modelu Esflow jasno se može videti uticaj aktuelnih sportskih automobila 370Z, i naravno, modela GT-R, sa vrlo karakterističnim A stubom i padajućom linijom krova, koji polako postaje zaštitni znak ove marke.
Imajući u vidu njegovu ekološku prirodu, PR stručnjaci u Nissanu pobrinuli su se da i njegova boja ima veze sa očuvanjem životne sredine, pa se tako napominje da je kolorit eksterijera i nekih delova enterijera inspirisan glečerima (ali, ne onih koji se tope). S obzirom da je u pitanju sportski model, prisustvo karbona u kokpitu je neizbežno, baš kao i na(r)očita instrumentacija, „okupana“ u ledeno plavu boju (evo ih opet).

Sportska sedišta sa naglašenim bokovima su presvučena kožom, a utiskom o enterijeru ovog dvoseda dominiraju toplo-hladne kombinacije. Međutim, ono što na najbolji način govori o suštini modela Esflow je njegov pogon i tehnologija koja je u njega implementirana.

Poznat recept
Tehnička osnova za model Esflow je, sasvim logično, preuzeta iz ranije pomenutog modela LEAF. Međutim, njegova arhitektura je potpuno drugačija. Pozadi se nalaze dva elektromotora, kod svakog točka po jedan, a njihov rad i isporuku sile nadgleda elektronska jedinica. To, zapravo, znači da su motori nezavisni jedan od drugog, ali da rade u sadejstvu kako bi automobil efikasnije savladavao krivine, vršio rekuperaciju električne energije i prilikom kočenja ih vraćao nazad u baterije. Bilans snage jednog iznosi 80 kilovata, odnosno, 107 konjskih snaga, ali s obzirom da se radi o elektromotorima sa velikim obrtnim momentom (proizvođač nije objavio brojeve), Nissan Esflow do 100 km/h stiže za manje od 5 sekundi. Poređenja radi, modelu Nissan 370Z sa 328 „benzinskih konja“, za apsolviranje iste brzine, potrebno je 5,3 sekunde. Sa druge strane, u Nissanu tvrde da ni autonomija modela Esflow nije naivna i da iznosi 240 kilometara.
Nissan Esflow je sportski dvosed načinjen od aluminijuma i karbona, ozbiljnih performansi, koji pritom ne zagađuje životnu sredinu, i tako svom vlasniku ne usađuje osećaj krivice da će za njegovo zadovoljstvo u vožnji prvo platiti beli medvedi, a potom i svi ostali

Kapacitet baterija, inače, važi za najslabiju kariku u lancu jednog elektromobila… A koliko su neki proizvođači osetljivi na ovo pitanje, govori i činjenica da je Tesla Motors tužio Top Gear jer je, navodno, pre samog testiranja modela Roadster, imao scenario po kojem elektro-automobil nakon samo nekoliko kilometara ostaje bez struje, odnosno mogućnosti da nastavi vožnju i suprotstavi se svom benzinskom oponentu.

Nissan Essflow, inače, koristi lamele litijum-jonskih baterija koje su smeštene nisko u automobilu i duž njegove „kičme“, što obezbeđuje optimalan raspored mase po obe ose.
Pozadi se nalaze dva elektromotora, kod svakog točka po jedan, a njihov rad i isporuku sile nadgleda elektronska jedinica. To znači da su motori nezavisni jedan od drugog, ali da rade u sadejstvu kako bi automobil efikasnije savladavao krivine, vršio rekuperaciju električne energije i prilikom kočenja ih vraćao nazad u baterije

Bez griže savesti
Na kraju, šta je zapravo Nissan Esflow? Odgovor je vrlo jednostavan – sportski dvosed načinjen od aluminijuma i karbona, sa relativno ozbiljnim performansama, koji pritom (direktno) ne zagađuje životnu sredinu, i tako da svom vlasniku ne usađuje osećaj krivice da će za njegovo zadovoljstvo u vožnji prvo platiti beli medvedi (na Severnom polu), a potom i svi ostali stanovnici naše planete.

Sa druge, tehničke strane, Nissan Esflow pokazuje u kom pravcu možemo očekivati razvoj sportskih automobila budućnosti, a istovremeno i demonstraciju činjenice da su i „zelene tehnologije“ koje se implementiraju u serijske automobile (LEAF), sposobne da izazovu emocije i pruže zadovostvo u vožnji.

Međutim, iz svega navedenog može se izvući još jedan zaključak: ako se zaista desi da elektromobili zavladaju svetom i zaista smanje „karbonski otisak“ na planeti, možda se može desiti paradoks da upravo oni spasu „zveri“ sa benzinskim i dizel motorima, koji bi time postali predmeti koji su rezervisani isključivo za uživanje (na stazama) – baš kao što i zaslužuju!
Nissan Essflow koristi lamele litijum-jonskih baterija koje su smeštene nisko u automobilu i duž njegove „kičme“, što obezbeđuje optimalan raspored mase po obe ose
Izvor:vrelegume.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.