Sve_to_niste_znali_o_osetljivoj_koiRazličite tipove osetljive kože treba prepoznati i primeniti odgovarajući tretman. Najvažnije je negovati kožu na vreme pre nego što pretrpi značajne promene
Sve više osoba ima problem sa osetljivom kožom. Uzroci ovakvog stanja kože mogu biti različiti i zbog toga je važno stručno mišljenje i primena adekvatne nege. To je razlog zbog koga sam odlučila da vas upoznam sa različitim tipovima osetljive kože, kako biste mogli da prepoznate simptome i primenite odgovarajući tretman. Najvažnije je da se negujete na vreme pre nego što koža pretrpi promene.

Voda u koži

U našoj koži se nalazi oko 20 odsto ukupne vode u organizmu. Ona je različito raspoređena u slojevima ćelija koje sačinjavaju kožu – od 20 do 30 odsto u epidermu, od 60 do 70 odsto u dermu, od 10 do 20 odsto u hipodermu.

Kreće iz dubljih ka površinskim slojevima, a u zavisnosti od prolaska vode kroz slojeve i zadržavanja u ćelijama dobijamo i različite tipove kože.

Dehidrirana koža

To je koža kojoj je zaštitni hidrolipidni sloj na površini oštećen, što izaziva neravnotežu između apsorbovanja vode u kožu i isparavanja, odnosno njenog gubljenja na površini. Koža sa manjkom vode je bleda, bez sjaja, često sa osipom i crvenilom, sklona pucanju, pa se na njoj mogu pojaviti dehidracione strije.

Bilo bi poželjno da radite kozmetičke tretmane koji duboko hidriraju kožu kao što je kolagen u listovima natopljen serumom, santronik za lifting ili crvenilo, a mogu vam pomoći i sve vrste vlažnih i hidrantnih maski sa alojom ili žele rojalom.

Netolerantna koža

Netolerantna koža još nije patološko stanje kože, ali je hiperaktivna na spoljno ili unutrašnje delovanje, uključujući emocionalne i psihičke faktore. Njena funkcija i prirodna barijera je ugrožena, što pokazuje isušivanje, crvenilo ili perutanje.

Preporučena nega je blaži rastvor AHA voćnih kiselina posebno kod perutanja kože, osim ako je crvenilo dominantno. Dobar je i regenerativni tretman na bazi kavijara uz hidrantnu masku sa zlatnim nitima.

Koža podložna alergijama

Alergija je imunološka reakcija na neki alergen koji može biti i u sastavu najboljih kozmetičkih preparata. Manifestuje se temperaturom, bockanjem, pa čak i svrabom koji se širi. Kod suve kože mogu se pojaviti perutanje, ekcemi, pa čak i eritemi.

Da bi se ovoj koži pomoglo treba pronaći na šta je alergična i povratiti njenu barijeru izbegavajući svaki rizik iritacije. Da bi koža dobila energiju potrebnu za ovo pomaže santronik sistem sa svojim programom za senzibilnu kožu.

Suva senzibilna koža

Ovaj tip kože ima manjak lipida i vode. Suva i jako suva koža je bleda, bez sjaja, naborana mnoštvom sitnih bora, perutava, osetljiva, brzo pocrveni, zateže posle umivanja i često se pojavljuje i svrab.

Preporučena nega je dubinsko vlaženje i hranjenje kože, tretmani AHA kiselinama u potrebnom procentu, prirodna aromaterapija eteričnim uljima rastvorena u baznom ulju za suvu kožu, hidrolifting maske i povremeno santronikov ili neki drugi lifting program ili mezoterapija bez igala.

Atopični dermatitis – ekcem

Pojavljuje se u svim uzrastima i pogađa od 10 do 15 odsto populacije. Može se pojaviti kod beba već sa dva do tri meseca starosti, ali i da spontano nestane u uzrastu od četiri do pet godina. U nekim slučajevima nastavlja da se pojavljuje s vremena na vreme do kraja života. Koža je veoma suva i hrapava, crvena i upaljena, isperutana, ranjiva sa jakim osećajem svraba. Ovakvu kožu je veoma teško kozmetički negovati bez pomoći dermatologa.

Lokalizovano crvenilo

Kuperoza i rozacea su veoma neprijatne pojave na koži. Prvi simptomi javljaju se crvenilom posle obroka, pića ili sa naglom promenom temperature. Ako se ništa ne preduzima koža prelazi u kuperozno stanje, sa sitnim proširenim kapilarima na površini obraza i liniji nosa. Ukoliko se ne leči, može se pojaviti rozacea koja se teško sanira.

Preporučujem lečenje dermaroz tretmanom na santroniku koji jača kapilarnu mrežu, a istovremeno dovodi u red i funkciju suve kože. Za crvenilo na koži važno je da koristite specijalne i odgovarajuće kreme, jer obična može biti kontraindikovana. Važno je napomenuti i to da se koža sa crvenilom ne sme masirati.

Kućna nega

Tretmani za problematičan tip kože sigurno mogu da pomognu, ali je važno da ih radite redovno. Međutim, oni sami nisu dovoljni, pa je neophodno da kožu negujete i kod kuće kvalitetnim kremama i serumima. Bar jednom nedeljno stavite neku domaću masku za suvu kožu u kombinaciji sa žumancetom, medom i maslinovim uljem sa dodatkom nekog sezonskog voća. Važno je i da se zdravo hranite, koristite maslinovo ulje jer stvara lipide i uzimate dovoljno tečnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.