Kafa_aj_i_sokovi_unitavaju_zubeCelodnevno pijuckanje kafe, čaja i sokova, uz razne grickalice, dovodi do tamnjenja zuba, kao i do kvarenja na površini zbog bakterija koje se aktiviraju unosom šećera
REDOVNA higijena usta i zuba ponekad nije dovoljna da njihovu lepotu i zdravlje sačuva. To je zato što mnogi nisu spremni da se odreknu primamljivih stvari za uživanje koje dugoročno deluju razorno, ne samo na zdravlje zuba, već i na druge organe. Stručnjaci su naveli šest najčešćih grešaka, koje dovode do ovakvih neželjenih posledica.

Kafa, čaj i sokovi

Predstavljaju napitke kojima robuju svi, naročito zaposleni svet. Celodnevno pijuckanje ovih napitaka uz razne grickalice, zna na „tihi“ način da dovede do promene na zubima. Od njihovog tamnjenja, do kvarenja na površini zbog bakterija koje se aktiviraju unosom šećera.

 

Slatkiši

Poznato je da deluju pogubno na zube, pogotovo što ih jedemo kada nam „padne na pamet“, a ne u vreme obroka kada su bakterije već aktivne. Zato je vrlo važno da se posle bilo kog jela pojede parče tvrdog sira. Ne samo zbog kalcijuma koji sadrži, već što tvrdi sir neutrališe kiselost u ustima.

Voda

Vrlo je važan čistač usta i zuba, a naročito posle obroka. Mnogi o tome ne vode računa i, naravno, greše.

A samo je jedna čaša dovoljna da očisti ostatke hrane i u dobroj meri bakterije. Osim toga, voda stvara i osećaj sitosti, što je važno za ljude na dijeti.

Led i krckavi slatkiši

Bombone ili lizalica, kao i led, takođe mogu da naprave brojne neželjene posledice. Ovo je jedan od najboljih načina za useljavanje bakterija, koje dovode do truljenja na mestima koja su teško dostupna četkici za pranje zuba. Osim toga, tvrdi slatkiši mogu da dovedu i do pucanja zuba. Led i zubna gleđ predstavljaju kristale, koji u međusobnom kontaktu dovode do oštećenja.

Sveže voće i povrće

Savršeno čiste zube i usta, naročito jabuke koje uništavaju čak 90 posto bakterija, efikasnije od mnogih pasti. Vitamini koje sadrže sveže namirnice su veoma važni za zdravlje desni, sprečavaju infekcije koje dovode do krvarenja i otoka. Ostaviće vrlo brzo razorne posledice na zubima.

Žvakaće gume

Preporučuju se samo one bez šećera i u tom slučaju imaju brojne prednosti, među kojima je najvažnija da se žvakanjem pojačava lučenje pljuvačke, prirodnog mehanizma za čišćenje usta od ostataka hrane. Uz to, neutrališu i kiseline, koje se stvaraju razlaganjem hrane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.