mirisi-pokrecu-deza-viSigurno  vam se dogodilo da imate osećaj da ste neku situaciju već doživeli, da se ono što upravo proživljavate već desilo i to na identičan način.
To se naziva „deža vi“ iskustvo i iako je to maltene uobičajen fenomen, objašnjenje zašto se događa nisu uspeli da pronađu ni naučnici, ni psiholozi.
Istraživanja su pokazala da je čak 90% ljudi imalo ovakvo iskustvo, da ono traje samo nekoliko sekundi, najčešće u stanjima premorenosti ili pojačanog stresa i da ga češće doživljavaju mladi.
Mozak dnevno procesuira hiljade informacija, ali samo neke od njih povezuje u jedinstvenu celinu i smešta u dugoročnu memoriju, odnosno sećanje. Ostali komadići informacija ili doživljaja „lutaju“ po mozgu i tu i tamo „iskaču“ kao „deža vi“ iskustvo, podsećajući nas na nešto što smo davno doživeli. Naučnici tvrde da je u pitanju ustvari zakasnelo smeštanje impulsa u sećanje.
Međutim, jedno novo istraživanje pokazalo je da se zapravo radi o „mešanju memorije“, u kojem se senzacije povezuju sa sećanjima koja već postoje. Zbog toga nam se čini da imamo „deža vi“ iskustvo.
„Pre nego što smo mi toga svesni, mozak napravi „probno“ snimanje, senzori su stalno uključeni i brži od našeg svesnog razmišljanja. Dakle, ono što mozak snimi u tom periodu, mi sa kratkim vremenskim razmakom doživljavamo kao već viđeno – kaže vođa istraživanja.
Naučnici tvrde da se ovakva iskustva najlakše izazivaju mirisima i pogledima na nešto što nam je emocionalno značajno.
Takođe, misle i da se ponekad „deža vi“ dešava jer nas na taj način mozak upozorava na potencijalno opasnu situaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.