sta-kaze-vase-teloIznenadno crvenilo na obrazima
Upadljivo crvenilo obraza koje se iznenadno pojavljuje često je prouzrokovano histaminom, supstancom koju vaše telo luči kao odgovor na veliku količinu određenih vrsta hrane – školjke, račići, čokolada, paradajz i bobičasto voće. Histamin se zadržava u organizmu čak i do 48 sati nakon što svarite ovu hranu. Nije u pitanju alergijska reakcija na hranu, tako da možete slobodno da nastavite da uživate u njoj. Samo se ograničite na jednu porciju svake od ovih vrsta hrane dnevno.
Puknuti kapilari u očima
Možda pijete previše antiinflamatornih analgetika – bilo aspirina ili analgetika koji sadrže ibuprofen. Ovi lekovi „razređuju“ krv i usporavaju koagulaciju, što deluje antiupalno smanjujući otoke. Ali ako nekoliko nedelja svakodnevno uzimate ove lekove, krvni sudovi u očima počeće lakše da pucaju.

Bled jezik
Zdrav jezik je rozikast. Bilo koja bleđa ili više bež nijansa može biti znak anemije. Ona je česta, posebno među ženama, i znači da vaš organizam ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Druga dva simptoma koja ukazuju na anemiju su umor i brzo zamaranje. Anemiju često prouzrokuje nedostatak gvožđa u krvi, zato se obratite lekaru da uradite potrebne analize. Ako se ispostavi da ste anemični, može vam prepisati da svakodnevno uzimate preparate gvožđa ili će vam preporučiti da unosite više hrane bogate gvožđem, kao što su spanać i crveno meso.
Tanana, horizontalna borica tik iznad vrha nosa
Ova tamna crtica je pokazatelj alergije na neku od supstanci koje se prenose vazduhom, jer kada vas svrbi nos prvi refleks je da ga protrljate rukom, što izaziva stvaranje ove linijice. Lekovi protiv alergije koji se prodaju i bez recepta će ublažiti simptome i biće vam lakše da se oduprete porivu da trljate nos, pa će borica imati vremena da izbledi.
Crvenilo nalik paukovoj mreži na grudima
Ovaj takozvani paukangiom izazvan je skokom nivoa estrogena, koji dovodi do širenja krvnih sudova u celom telu. A, pošto je koža na grudima tanka, mreža proširenih, crvenih krvnih sudova je ovde vidljiva. Jedan od najčešćih uzroka skoka estrogena su kontraceptivne pilule. Pređite na pilule koje sadrže manje estrogena ili ga uopšte ne sadrže i crvenilo bi trebalo da nestane.
Koža poput krep-papira oko očiju i usana
Verovatno vam u ishrani nedostaje masti i/ili vode. Bez ovih sastojaka ćelije kože se na onim delovima gde je najtanja smežuravaju i isušuju, zbog čega ona podseća na krep papir. Za razliku od bora koje dolaze s godinama, ovu vrstu smežuranosti je moguće ukloniti ako svakodnevno pijete osam čaša tečnosti i jedete tri porcije hrane bogate nezasićenim mastima – kao što su losos, koštunjavo voće i avokado.
Smeđe flekice na licu
Za ovaj simptom je kriv estrogen iz kontraceptivnih pilula. Ove takozvane hloazme se najčešće javljaju na čelu, obrazima ili bradi i izaziva ih visok nivo estrogena, najverovatnije prouzrokovan uzimanjem kontraceptivnih pilula, pošto dovodi do preteranog lučenja supstanci koje izazivaju tamniju pigmentaciju kože. Iako ove promene neće potpuno nestati ako pređete na pilule sa nižim sadržajem estrogena ili one koje ga uopšte ne sadrže, možete ih učiniti manje vidljivim ako se obratite dermatologu da vam prepiše odgovarajuće lekove.
Mreža venica na zadnjoj strani nogu
Uzrok: stalno sedenje prekrštenih nogu. Tako vršite pritisak na zadnju stranu gornje noge, što dovodi do pucanja tananih vena smeštenih blizu površine kože. Ako ne možete da promenite ovu naviku, barem se potrudite da vam ne bude uvek ista noga odozgo, to jest stalno izložena većem pritisku. Takođe, ako svakog dana podignete noge na 20 minuta, poboljšaćete cirkulaciju, što će sprečiti nastajanje novih vena i pomoći da one već vidljive izblede.
Beličaste flekice na noktima
Ove sitne tačke mogu da se pojave na bilo kom delu noktiju na rukama i obično su pokazatelj nedostatka proteina i/ili cinka. Pokušajte da jedete više hrane bogate i jednim i drugim – recimo govedinu, jaja, sir, morske plodove i tofu. Nokti rastu veoma sporo, zato ne paničite ako vam se učini da flekice ne nestaju. Da bi se potpuno izgubile biće potrebno oko osam meseci.
Mestimično proređivanje kose
Ako vam se u nekim zonama kosa toliko proredi da zaista možete da vidite kožu glave, to ukazuje na hipotireoidizam – smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde.Ovaj kod žena čest poremećaj dovodi do usporavanja metabolizma i rasta kose (drugi simptomi su stalno suva koža i iznenadno, neobjašnjivo, dobijanje na težini). Srećom, postoje lekovi koji će rešiti ovaj problem. Obratite se lekaru koji će obaviti potrebne analize i prepisati vam odgovarajuću terapiju.
Butine različite debljine
Svi pri hodanju ili trčanju više opterećuju jednu nogu od druge. Mišići noge koja je više opterećena postaju razvijeniji i samim tim i širi, pa razlika u debljini butina može biti i do 2,5 cm. Ako vam to smeta, vežbama ojačajte i drugu nogu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.