zena-sb1Da li ste se ikada zapitali na koji način utiču na nas mirisi? Oni snažno deluju na raspoloženje, libido i pamćenje, mogu da umanje stres, ublaže bolove, uklone nesanicu pa čak i smanje telesnu težinu. Uspeh se krije u centru za mirise u mozgu povezan s delom koji reguliše naše ponašanje i raspoloženje. Mirisi koji nas okružuju ne utiču samo na naše raspoloženje, već i na radnu sposobnost.
Čovek može da razlikuje 10.000 mirisa i mnogo više mu je razvijeno čulo mirisa od ukusa. Da li ste znali da miris ylang-ylanga ili zelene jabuke može da smanji glađ? Sada ćemo predstaviti interesantne mirisne note koji na razne načine utiču na naše raspoloženje i zdravlje.
Ako ste gladni, jednostavno samo pomirišite Vama drag parfem, voće ili cvet. Bićete zaprepašćeni rezultatima, jer nećete više osećati potrebu za unosom hrane.
Za smirenje preporučujemo lavandu i cvet narandže. Pozitivno otklanja i probleme nesanice ili nervozu koja se javlja u najrazličitijim situacijama. Zimi isprobajte da koru narandže stavite na radijator, a leti ćete dobiti sjajnu aromu u domu ako koristite eterična ulja od lavande bilo gde u kući i stanu. Gosti će biti oduševljeni. Moramo još napomenuti parfeme koji su sastavljeni od drvenastih akorda. Ljubitelji kedara i bora će postati opušteniji, bezbrižniji i manje depresivni.
Za koncentraciju i pamćenje je tu ruzmarin. Ovaj sveže obran začin, pored svog fantastičnog ukusa, vrlo lako može da Vam posluži u učenju ili pre polaganja prijemnog ispita. Koristite ga i u obliku ulja. Udisanje mirisa ružinog ulja može da snizi nivo adrenalina za 30%, što ujedno snižava i nivo stresa. Pojedina istraživanja ukazuju na to da miris ruže može da osveži memoriju.
Udisanje slatkih aroma povećava prag tolerancije na bol. Naučnici veruju da ove vrste mirisa utiču na produkciju endorfina (hormon koji deluje kao analgetik). Pepermint i lavanda se takođe koriste kod glavobolja ili otklanjanja drugih čestih bolova. Udahnite ih umesto da pijete lekove!
Miris pudera dokazano utiče na romantičnu žensku stranu, povećavajući protok krvi kroz reproduktivne organe za čak 13%. On je u suštini afrodizijak za žene! Ukoliko želite da osvojite svoju voljenu osobu, posle kupanja koristite puder na celom telu.
Još jedna praktika za smanjenje krvnog pritiska: majorana! Pokušajte da sa dve-tri kapi majorane izmasirate glavu ujutru i uveče. Nakon nekoliko nedelja neprekidnog korišćenja ćete primetiti razliku i pored toga bolje ćete se osećati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.