Današnja omladina živi samo u sadašnjosti, ne razmišljajući posledicama.Vreme komotnih modela kao da su prošla.Biti u trendu često ugrožava zdravlje.Postoji izreka lepota nekad boli.Sada je najmodernije imati pirsing engl.piercing ili bušenje tela odnosno kože radi ugradnje ukrasnih predmeta.Primenjuju se na raznim delovima tela kao što su obrve, uši, nosdrve, jezik, bradavice, pupak, polni organ.Za pirsing postoji poseban nakit u zavisnosti od mesta na kom delu se nalazi.
Razna bižuterija može da ugrožava zdravlje, proizvodjaču je od interesa da proizvodi na što jeftiniji način.Danas uglavnom za izradu srebrenog nakita-bižuterije koristi se:cirkoni, staklene perle, metal, stakleni kamenčići, smola, sedef, sintetičko kamenje, kadmij koji se stavlja u nakit ima lepu boju kao zlato.Oksidacijom sa znojenjem se apsorbuje preko kože u organizam.Može izazvati kožne promene u vidu alergije, oboljenja jetre ili bubrega.
Grudnjaci pravljene od sintetičkog materijala ne propuštaju vazduh i lako dolazi do osipa.Nošenje grudnjaka i tokom noći smanjuje prozvodnju melatonina, koji vrši uticaj na imuni sistem i menstrualni ciklus.Pogrešan broj grudnjaka, loše držanje tela, ograničenje pokreta ključne kosti (clavicule), dugo sedenje iziskuje bol u ledjima i može nastati problem sa disanjem.

Kravate i okovratnici prejako stisnute mogu prouzrokovati  oboljenja očiju.Pritiskuju jugularnu venu u vratu, usled toga se pojačava pritisak u očima, stalni i dugotrajni pritisak može ba bude uzročnik glaukoma tj. bolest usled koje se sužava vidno polje.
Donje rublje mora da se odabere po meri a ne po modi.Preuske gaće bilo koje vrste, proizvedene od sintetičkog materijala ne omogućavaju dobru ventilaciju i cirkulaciju.Vlažna, topla mesta su idealni razvoj za mikroorganizme.Naročito je važno kod osobe muškog pola ukoliko koriste preuske gaće, pantalone testisi postaju pretopli i proizvodnja testosterona i sperme se stagnira što može biti uzrok nepoldnosti.
Elastične gaćice su savremena verzija korzeta, koje stežu trbuh i čine ga ravnim.Pojačan pritisak na donji deo trbuha izaziva kiselinu-žgaravicu, pritiska dijafragmu, otežava disanje može prouzrokovati hiperventilaciju napade panike i inkontinenciju.
Uske pantalone mogu izazvati nervne poremećaje.Zbog uskosti stalni pritisak na živac u bedrima izaziva oštećenja u vidu abdominalne hernije, čak i odumiranja tkiva noge.
Nošenje uzanih, kratkih cipela sa visokom potpeticom izazivač je raznih oboljenja na nogama.Pre svega zbog uskosti može da nastane kandidijaza noge, isti je slučaj i nošenjem patike naročito leti kada postoji pojačano znojenje, dugotrajno nošenje zatvorene obuće postaje raj za gljivična oboljenja.Osim toga može da nastane i deformacija nožnih prstiju halux valgus u kojoj se palac zakrivljuje.To je bolest današnje civilizacije, redje nasledna.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.