Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Putovanje

Zašto je za mlade obilazak Moskve najbolji u jesen?

Moskva je glavni grad Rusije, sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije,   kulture i obrazovanja. Ovo je veliki, lep i stari grad sa bogatom istorijom. Zašto bi     trebalo  posetiti Moskvu nije neka velika misterija, ali zašto je obilazak Moskve za    jesenje putovanje prava stvar za mlade, saznajte u nastavku teksta.

Možda odgovor krije kratka istorija Moskve?

Smatra se da je Moskva osnovana 1147. godine. Od 12. do 14. veka Moskva je bila mala. To je bio jedan običan ruski grad. Moskva je dobila veću ulogu u 14. veku kada je izvojevala mnogo pobeda u suprotstavljanju sa drugim Ruskim gradovima. Tada Rusija nije bila jedna država. Svaki veliki grad imao je svoju nezavisnost. U 14. veku Moskva je ujedinila skoro sve Ruske gradove. A u 15. veku ujednila je sve ruske zemlje I tako je postala centar nove velike ruske države. Često se kaže da je Moskva Treći Rim.

Do 14. veka Moskva je imala samo drvene zgrade. U 14. veku počelo je sa izgradnjom kamenih zgrada. U vreme kneza Dmitrija Donskog su izgradili belokameni Kremlj. Moskva je brzo rasla. I danas je ovo veliki i lep grad u kojem žive milioni ljudi. Kremlj više nije od kamena, već velelepna rezidencija predsednika Rusije, koje turisti masovno posećuju.

Opširnije...

Provedite leto na Zlatiboru uz bogatu ponudu letnjih sadržaja

zlatibir1Ako ste ljubitelj planinskog turizma i aktivnog odmora, Zlatibor može biti idealno rešenje za Vaše letovanje. Iako je, uz Kopaonik, najposećenija zimska destinacija, Zlatibor svojim posetiocima nudi i veoma bogate letnje sadržaje. Ovde je leti prijatno, temperature su daleko podnošljivije nego u gradovima, a vazduh čist, okrepljujući, što i ne čudi, obzirom da Zlatibor ima status vazdušne banje. 

Srpska planinska lepotica leti je naročito zanimljiva ljubiteljima aktivnog odmora. Bez obzira što je najpoznatiji kao skijaški i planinski centar, Zlatibor tokom leta nudi mnogo više nego tokom zime, kada su skijanje i ostali sportovi na snegu praktično jedini sadržaji na otvorenom. Ovde možete uživati u planinskom biciklizmu vozeći se na nekoj od odlično uređenih biciklističkih staza na Torniku, do čijeg vrha možete stići u šestosednoj žičari. Panoramska vožnja žičarom pravo je uživanje. Iz perspektive ptica možete posmatrati prirodne lepote Zlatibora. A kada žičarom stignete na vrh Tornika, doživljaj postaje sve uzbudljiviji. Ovde ćete uživati u zadivljujućem pogledu koji se spušta na sve četiri strane sveta, uz kafu ili neko drugo pićence u kafe baru smeštenom na samom vrhu Tornika. Za one koji vole adrenalinske izazove posebno će biti zanimljiva Tjubing staza za spuštanje na gumama po specijalnoj podlozi, a nezaboravnu avanturu predstavlja i vožnja paraglajdingom. Zlatibor ima i dva ranča gde možete jahati konje. Pešačke i trim staze, veći broj sportskih terena, vežbališta i teretane takođe su deo letnje turističke ponude.

 

 

zlatibor2Za one koji vole kupanje, Zlatibor je pravi raj. Bazena, kupališta, spa i velnes sadržaja ima u izobilju. U više hotela postoje bazeni otvorenog i zatvorenog tipa, različite veličine. Na samom ulazu u turističko naselje nalazi se bazenski kompleks hotela Olimp, u čijem sklopu postoje dva olimpijska i jedan bazen namenjen deci. Bazeni su otvoreni za sve posetioce i to po veoma pristupačnim cenama. Otvoreni bazen vile Romantika smešten je u samom centru turističkog naselja, a karakterističan je po tome što se puni morskom vodom. Postoji još nekoliko bazena u sklopu smeštajnih objekata, ali oni su zatvorenog tipa, dostupni samo gostima hotela.

Zlatibor svojim gostima nudi i veći broj kupališta, koja su iz godine u godinu sve popularnija. Kupališta Zlatiborska jezera, kod Komša, Trčinoge, Jokino vrelo, Boškove vode i Mušvete raštrkana su po raznim delovima planine. Potpuno su uređena i pored uživanja na vodi nude i odlične ugostitljske usluge.

Opširnije...

Najlepše letovalište u Crnoj Gori

budvanska-rivijera-fullCrna Gora – biser Mediterana, po mnogo čemu posebna, smeštena je na jugu Jadranskog mora. Kao retko gde, na tako malom prostoru, može se pronaći toliko prirodnog bogatstva, lepote, pitomih plaža, bistrih jezera, brzih reka i predivnih planina. More, jezera, kanjoni, planine omogućavaju da svako pronadje najbolji način da se kvalitetno odmori. U jednom danu, radoznali putnik može sebi priuštiti jutarnju kafu na jednoj od mnogobrojnih plaža Budvanske rivijere, ručak uz pesmu ptica na Skadarskom jezeru, i večeru uz ognjište na obroncima velelepne planine Durmitor. Sve to odlikuje Crnu Goru kao turisticku destinaciju koja ima dosta toga da pruži.
Rafailovići
Rafailovići je malo naselje koje se nalazi istočnom delu velike bečićke plaže. Udoban prilaz sa Jadranskog puta, blizina mora i mogućnost dolaska do Budve peške duž lepog primorskog šetališta privlači veliki broj gostiju. Poslednjih godina ovo naselje je značajno promenilo svoj izgled, tako da sada gosti mogu pronaći obilje luksuznih apartmana, hotela, restorane sa kvalitetnom uslugom i ribljim specijalitetima. Plaža u Rafailovićima smatra se jednom od najlepših plaža Jadrana.

Provedite leto 2016. u Grčkoj

grcka-nei-pori-plaza

Palatamon

Grčka obala je izuzetno razuđena i ima mnogo ostrva, poluostrva i zaliva. Njenu obalu zapljuskuju Egejsko, Jonsko i Sredozemno more. U Grčkoj se nalazi Sveta Gora, crkvena država koja se nalazi na poluostrvu Atos.

Platamon je lep gradić, pun zelenila, smešten uz lepu dugačku plažu, pod Olimpom, na jugu Pierie, nedaleko od mesta Katerini. Duž dugačkog i uređenog šetališta postoji gradska plaža, a posle luke, malo izvan centra je i velika plaža po svačijem ukusu. Letovalište se može pohvaliti velikim brojem prodavnica, taverni, kafeterija, diskoteka, hotela, restorana brze hrane. Prijatna klima, toplo, bistro i čisto more, ljubazni i gostoljubivi domaćini i veoma pristupačne cene će sigurno ispuniti Vaša očekivanja o prijatnom i lepom odmoru. Zaštitni znak ovog mesta je prelepa venecijanska tvrđava.
Od turističkih znamenitosti i zabavnih sadržaja mesto nudi veliki broj interesantnih izleta kao što su: obilazak Meteora, Waterland-a u blizini Soluna, obilazak Soluna, obilazak Atine,…

 U istoj regiji pored Platamona nalaze se i letovališta Paralia, Olympic beach, Leptokaria i Nei Pori.

 Platamon je udaljen od Novog Sada oko 800 km, a od Beograda oko 710 km.Za letovanje 2016. u Platamonu u ponudi su apartmani ili hoteli.Od turističkih znamenitosti i zabavnih sadržaja nudi veliki broj interesantnih izleta kao što su: obilazak Meteora, Waterland-a u blizini Soluna, obilazak Soluna, obilazak Atine,…
Banje u Srbiji - za Vaše zdravlje i lepotu

vrnjacka-banja-SerbiaRazvoj banjskog turizma u Srbiji

Srbija je zemlja koja se može pohvaliti bogatom i dugom tradicijom banjskog turizma. Pre više od 2.000 godina stari Rimljani su po čitavoj Evropi, pa i na prostorima današnje Srbije, gradili svoja kupatila i bazene na izvorištima mineralnih voda. Razvitku banja su doprineli i Turci, koji su u srpskim banjama gradili svoja kupatila, tzv. "amame", koji i danas postoje u više banja. Prva savremena ispitivanja i analize lekovite vode izvršena su u Beču 1834. godine. Lekovitost termalnih voda sa izvorišta u Srbiji i nemački baron i istraživač ruda Zigmund August Volfgang Herder, kao i naši naučnici Sima Lozanić Josif Pančić. 

Banje u Srbiji postaju sve popularnije krajem 19. i početkom 20. veka. Po završetku Prvog svetskog rata u njima počinje izgradnja vila, letnjikovaca, salona. Banjski parkovi se uređuju po ugledu na parkove u Italiji i Francuskoj. Godine 1914. donet je i prvi zakon o banjama, mineralnim i toplim vodama. Nakon Drugog svetskog rata dolazi do naglog razvoja banjskog turizma. Povećavaju se smeštajni kapaciteti i grade lečilišta, a 1960. godine banjama se dodeljuje status prirodnih lečilišta. 

Geografske odlike

Srbija je zemlja koja raspolaže ogromnim termomineralnim bogatstvom. U preko 40 banja postoji više od 1.000 registrovanih izvora, kao i veliki broj izvorišta mineralnog gasa i lekovitog blata. Banje u Srbiji imaju većinom blagu klimu i nalaze se u ekološki čistim sredinama. Većina njih smeštena je u podnožju planina, okružena razbujalom nedirnutom prirodom.

Opširnije...

Strana 1 od 11