FantastDvorac fantast, poznatiji kao dvorac Dunđerski je najlepši i najraskošniji dvorac Vojvodine, zadužbina Bogdana Dunđerskog.

Sagrađen je 1925. godine u stilu neogotike sa dominantnim tornjem i četiri ugaone kule a po ugledu na Francuske dvorce tog vremena.

U dvorskom kompleksu nalazi se i crkva posvećena sv. Đorđu koju je oslikao čuveni srpski slikar Uroš Predić, veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog.

Legenda kazuje da se Bogdan Dunđerski nikada nije ženio ali da je imao tri velike ljubavi: žene, konje i vino.

Bogdanova velika ljubav bila je izvesna Mara, žena Bogdanovog kovača. Bogdan se u Maru zagledao na svom imanju gde je ona često dolazila sa mužem. Kada je kovač shvatio o čemu se radi nastao je veliki problem i grdnja ali je Bogdan pronašao rešenje. Dao je kovaču 21 jutro zemlje i nešto novca a lepa mara postala je domaćica na dvoru. Kažu da je Bogdan često bazen ispred dvora punio mlekom kako bi se Mara u njemu kupala… a kada je Uroš Predić oslikavao dvorsku crkvu, Bogdan je imao samo jedan uslov – da Bogorodica dobije Marin lik!
Bogdan Dunđerski bio je veliki ljubitelj konja, imao je ergelu od čak 1400 grla. Među njima, najčuveniji konj bio je Fantast koji je 1932 na Beogradskom hipodromu odneo sve nagrade i trofeje! Nakon smrti, Fantast je sahranjen na dvorskom imanju a sam dvorac kasnije je poneo njegovo ime.
Takođe, čuven je i trofejni konj Inkvizitor čiji grob se takođe nalazi na dvorskom imanju, naslednik čuvenog pastuva Kazanove za kojeg se priča da je
umro „slatkom smrću“, prilikom skoka na kobilu…

 

Na imanju i danas postoji ergela koja broji oko 80 grla i šest konjučnica a za ljubitelje konja i konjičkog sporta organizovana je škola jahanja.

Dvorac Fantast preživeo je neslavnu sudbinu nakon II svetskog rata kada je opljačkan i devastiran. Danas je obnovljen i preuređen u luksuzni hotel sa veoma bogatom turističkom ponudom i sadržajima. Okolo dvorca nalazi se prostrani, lepo uređeni dvorski park francusko-engleskog tipa sa lepo uređenim stazama za šetnju, teniskim terenima i mnogim drugim sadržajima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.