57422_49742kremljolpolorigh_afMoskva je ogromna, uzbudljiva i iscrpljujuća. Ako posetite samo Crveni trg i Kremlj, nećete imati kompletnu sliku. Da biste uživali u ovom gradu, trebalo bi da upoznate ljude i zađete malo dublje u njegove skrivene kutke.
Crkva u Kremlju
Moskva je turistički pun pogodak, život u njoj je nešto drugo. Tu se sučeljavaju najbolje i najgore ruske tajne. Prva asocijacija putnika je da je to grad sa najvećim socijalnim kontrastima. Krajnja beda pored neopisivog luksuza i bogatstva. Lenjinov mauzolej je i dalje netaknut, a preko puta njega nalazi se robna kuća GUM u kojoj, čini se, ima više posetilaca nego u Kremlju.
Mnogo starih crkvi je restaurirano, tu su i inovativna, ali i klasična pozorišta, umetničke pijace, neki od najboljih svetskih univerziteta, ali i najskuplji svetski brendovi sa svojim prodavnicama.
Kontrasti su svuda – fensi radnje u Tverskaja ulici, koja je zadržala izgled iz sovjetskog doba, gomila razdraganih studenata pomešana sa umornim ljudima tužnih lica, „bentliji“ i „poršei“ u haotičnom saobraćaju turiraju pored starih „lada“.
To je mešavina dva sveta – Azije i Evrope, demokratije i komunizma, radosti i bola, prosperiteta i siromaštva. Moskva bi mogla da bude samo još jedna prestonica, ali ona to nije. Zapravo, grad je preterana verzija svega što možete naći u Rusiji i prati lokalni stereotip – sve je moguće pretvoriti u ekstremno. Da biste zaista uživali, trebalo bi da poznajete ljude koji tamo žive. Sam grad nije baš blagonaklon prema turistima, i ako nemate detaljno razrađenu turu, za dva-tri dana ćete iscrpsti sve mogućnosti. Šta ne treba propustiti?
Šetajte gradom uveče, slušajte i osetite sneg koji vam škipi pod nogama. Posetite Kremlj i Crveni trg, pa čak i ako vam se čini da su to pejzaži za razglednice, ipak je tu sve počelo. Posetite galerije savremene umetnosti poput „Garaže“, „Fabrike“, „Vinzavoda“. Šetajte Izmailovski parkom (metro Izmailovska) gde ćete svakog petka videti babuške koje igraju i pevaju.
Umetnost
Moskva je devedesetih godina prošlog veka imala zadivljujuću savremenu umetničku scenu. „Fabrika“ (Aktovij zal) je dobro mesto za moderan ples, film i performanse, dok je DOM legendarni eksperimentalni muzički prostor. „Garaža“ je otvorena 2009. i brzo je postala centar savremene umetnosti u gradu, ali „Vinzavod“ i dalje priređuje mnogobrojne izložbe i žurke. Pozorište „Praktika“ je glavno mesto za savremeni teatar, a često su domaćini različitim umetničkim radionicama. Dobra mesta da nekoga upoznate jesu „Mesto“ i „Laboratorija“ gde se odvijaju multimedijalni umetnički performansi. Kafići FAQ, „Projekt OGI“ i klub „Soljanka“ povremeno ugoste umetnike i prikazuju njihova dela. Obavezno obiđite jedan od dva moskovska cirkusa.
Razgledanje
Moskva je divna za šetnju, ali se nemojte ograničiti na glavne atrakcije. Kada posetite Kremlj, Crveni trg i još nekoliko mesta, uradite nešto neobično. Ukrcajte se u metro do jugoistočnog dela Moskve i stanice Vikino gde ćete videti tipičnu moskovsku periferiju, ili pokušajte da pronađete neki jeftini bar gde ćete se suočiti sa istinskim životom ruske prestonice. Trebalo bi videti spomenik Petru Velikom, iako ga Moskovljani ne vole jer je, kako kažu, „pretenciozan i ružan“, Katedralu Isusa Hrista Spasioca, Trg Puškina sa njegovim spomenikom, Park skulptura, Novodevičansko groblje, gde su sahranjeni Gogolj, Čehov, Majakovski, Bulgakov, Prokofjev, Skrjabin, Sergej Ejzenštajn. Tu je i Stari Arbat, ulica koju ne treba preskočiti.
Metro
Moskovski metro je impozantan. Otvoren je 14. maja 1935. i glavni je vid javnog transporta u prestonici. Oko sedam miliona ljudi se svakodnevno preveze podzemnom železnicom, a taj broj poraste na devet miliona preko vikenda. Ima 12 linija, koje pokrivaju 298 kilometara, oko 180 stanica i 10.000 vozova. Stanica koja se nalazi najdublje pod zemljom, na 84 metra, jeste Park pobede. Da biste se spustili do te stanice vozićete se pokretnim stepenicama dugačkim 126 metara. Planove za metro je napravio Staljin, a ideja je bila da u slučaju nuklearnog rata to bude sklonište za stanovništvo.
Klubovi
Iako je Moskva puna klubova i barova, preporučujemo tri dobra mesta: barove „Simačev“, „Soljanka“ i „Strelka“. Tamo je odlična atmosfera i fenomenalan enterijer. Ako baš volite da igrate, posetite „Dom“, „Aktovi Zal“. Iako obezbeđenje na vratima obavezno veoma strogo obavlja „kontrolu lica“ (odoka određuju da li su posetioci dovoljno atraktivni da bi ušli u klub), nećete imati problem ako pričate engleski. Ulazak u većinu klubova je besplatan, u nekima je ulaznica oko 15 dolara, ali je piće preskupo. Pivo je oko pet dolara, votka dostiže i 10

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.