Grad Mali Lošinj je najveće naselje na svim hrvatskim otocima. Smješten je na pola plovnog puta između Istre i Dalmacije pa se razvio u bitnu luku na tom pravcu. Okrenut je ka sjeverozapadu, prevladava mediteranska klima sa vrućim ljetima i blagim zimama.
Do 13. stoljeća otok Lošinj je bio skoro nenaseljen. 1398. godine, prvi puta se Mali Lošinj spominje kao Malo Selo. Grad Mali Lošinj se u početku sporo razvijao, tek u 15. stoljeću Mlećani grade tvrđavu na najvišem dijelu mjesta. Danas su od te tvrđave sačuvani samo ostaci.
U 18. stoljeću počinje se razvijati brodarstvo i brodograđenje, te grad postaje jedna od važnijih brodogradilišta na ovom dijelu Jadrana. Sredinom 19. stoljeća u gradu postoji već šest brodogradilišta, u kojima se izrađuju brodovi i do 2500 tona nosivosti. Zarađenim novcem od pomorstva, bogati građani počinju se graditi stambene i poslovne zgrade, a Mali Lošinj doživljava svoj procvat. U 19. stoljeću je samo Trst bio veći brodograditeljski grad u ovom dijelu Europe.
Mali je Lošinj jedan od otoka u Hrvatskoj sa najvećim postotkom sunčanih dana u godini. Shodno tome, već se krajem 19. stoljeća Mali Lošinj počinje razvijati u klimatsko lječilište. Turizam postaje vodeća gospodarska grana (sa pauzom za vrijeme talijanskog okupiranja), a to ostaje i danas.

{gallery rows=2 cols=3}box8{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.