Jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta, među više od hiljadu ostrva koliko broji razuđena hrvatska obala, izdvaja najveće ostrvo Krk, smešteno u središtu Kvarnerskog zaliva.
Karakteriše ga blaga mediteranska klima, sa prosečnom temperaturom mora od 25 stepeni. Prostire se na 409,9 kilometara kvadratnih, a oko njega se nalazi dvadesetak manjih ostrva, hridi i grebena, na ostrvu živi oko 17.000 stanovnika, čiji se broj tokom sezone višestruko uvećava.
Doslovno svi putevi vode do Krka, sa kopna preko Krčkog mosta može se doći automobilom ili autobusom sa “Lastom” koja je nedavno sa svojim poslovnim partnerom “Autotransom” uvela novu liniju iz Beograda. S mora se može doći brodom u luku, trajektima sa pristaništa Valbinska i Baška, ili avionom do Rijeke koja je udaljena 60 kilometara od centra Krka.
{gallery rows=2 cols=3}putovanje12{/gallery}
Još u antičko doba mu je dodeljen naziv “zlatni otok”, takođe važi za kolevku hrvatske kulture.Od davnina se veruje da je ostrvo Krk povezano sa brojem sedam, jer su ga upravo u sedmom veku naselili Hrvati, sedam puta se branio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan je bio poslednji krčki knez.
Nedaleko od centra Krka nalazi se Punat, jedno od najvećih nautičkih središta, poznato širom sveta. Posebnim ga čine i brojni maslinjaci, male uske ulice, konobe… U blizini se nalazi i ostrvce Košljun sa franjevačkim samostanom iz XV veka.
Na Krku je smeštena jedna od zvanično najlepših plaža na svetu – Baška. Turistima na raspolaganju je dva kilometra duge šljnčane plaže, koja je krcata već u jutarnjim satima, kad se jedva nalazi mesto za peškir. Inače, ulaz na plažu se ne naplaćuje, a iznajmljivanje ležaljke je 300 dinara. Nedaleko od Baške nalazi se crkva Sv. Lucije u kojoj je pronađena Baščanska ploča, najvažniji spomenik kulture pisan glagoljicom.
Na severozapadnoj obali smeštena je Malinska, nama najpoznatija po romanu i ekranizovanoj seriji “Ranjeni orao”. Ako je verovati starosedeocima Malinske, ljubav između devojke koja se zaljubljuje u avijatičara, koja je i bila glavna inspiracija za knjigu zaista se desila u Malinskoj davne 1930. godine.
Turisti imaju prilike da hidrogliserom odu do Venecije ili autobusom do Plitvičkih jezera, brodom do Paga ili Raba, ili da pak upoznaju morsko dno podmornicom koja ima providno dno.
Što se gastronomije tiče Krčani će vam rado preporučiti „šurlice“ ručno pravljenu testeninu koja se služi uz gulaš, kao i slatki desert „presnac“ kolač od ovčijeg sira starog tek 24 sata, sve to je najbolje zaliti belim vinom „Vrbnička žlahtina“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.