londonSvojom magičnom moći, ovo ime privlači milione posetilaca iz svih krajeva sveta. Grad na obalama Temze u jugoistočnoj Engleskoj. London je smešten većim delom u niziji, na oko 40 metara nadmorske visine. Karakteriše ga blaga klima sa prosečnom godišnjom temperaturom oko 9.8 C i padavinama od 604 mm koje su ravnomerno raspoređene tokom čitave godine. London se sastoji od užeg gradskog područja (County of London) sa 33 opštine, centrom u Sitiju (City) i šireg područja grada (Greater London). U gradu živi oko 8 miliona stanovnika.

 

London, Big Ben, Westminster, Houses of Parliament

London su osnovali Kelti, ali se razvoj grada vezuje za dolazak Rimljana i njihovo osvajanje ovih područja. Po osvajanju Britanije, Rimljani su na obalama Temze podigli utvrđenje Londinium.

Atraktivnosti Londona su mnogobrojne i nalaze se na celoj teritoriji grada. To su kulturno-istorijski spomenici, muzeji i galerije, ambijentalne celine u gradu, parkovi i dr.

Brojni spomenici potiču iz rimskog perioda, a zatim iz IX, X, XI veka: St. Paul’s Cathedral, Westminster Abbey, Houses of Parliament, Buckingham Palace, London Tower,…

Mnogi muzeji u Londonu ne predstavljaju samo kulturne oaze ovog užurbanog grada, već su takođe i oaze mira i jednim delom su lepi kafei ili manji restorani, kao na primer Nacionalna galerija portreta ili Britanski muzej.
Vredi posetiti u Londonu
Covent Garden

Nekadašnji market voća, povrća i cveća, danas je jedan od najatraktivnijih i najživahnijih turističkih centara. Veliki broj pabova i kafea, u kojima možete sedeti i na otvorenom, restorana, butika, uličnih predstava, akrobata, muzičara i naravno, tu se nalazi i čuvena Kraljevska opera (Royal Opera House).
Soho

Nekada je Soho bio četvrt Hugenota, proizvođača violina i delikatesa, ali i gangstera i prostitutki. Danas je to veoma živahan deo grada, poznat po svom noćnom životu, sa puno restorana i barova. Tu je i Kineska četvrt, kao i veliki broj bioskopa. Soho se nalazi u samom centru grada, pored Picadilly Circus-a, pa je lako dostupan iz svih delova grada. Spojen direktnim linijama metroa i autobusa.
Big Ben

Ovaj čuveni toranj sa satom datira iz 1.840 godine kao novi deo zgrade Parlamenta, izgrađen nakon požara. Toranj je nazvan “ Big Ben” po svojim 13 tona teškim zvonima. Kada Parlament zaseda, u njemu je upaljeno svetlo.
Buckingham Palace

Od kraljice Viktorije ovo je sedište britanske monarhije. Palata predstavlja središte okupljanja za britanski narod u vremenima nacionalne krize ili radosti – www.royal.gov.uk
Houses of Parliament

Sedište britanskog Parlamenta. www.parliament.uk
Shepherd Market

Idilična pešačka zona sa malim prodavnicama, kafeima, sendvič-barovima, starim pabovima. Ovde se nalazi i jedna od nekoliko zona “crvenih fenjera” u Londonu.
Trg Trafalgar (Trafalgar Square)

Impresivno mesto u čijem središtu se nalazi Nelsonov stub visok 56 metara sa još 5 metara visokom figurom admirala Horacia Nelsona. Trg je poznat po svojim golubovima (koje više nije dozvoljeno hraniti), kao i demonstracijama i novogodišnjim proslavama koje se ovde održavaju.
Izvor:lovetravel.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.