kako spreciti zdravstvene neprijatnosti na letovanjuČitave godine se radujete letovanju što znači da sigurno nećete dozvoliti bolesti da vam ga upropasti! Pročitajte kako da preventivno nadmudrite potencijalne zdravstvene neprijatnosti i uživate u letovanju.
Kada nastaje problem u imuno sistemu?
Tokom svakodnevne rutine u gradu najzastupljeniji hormon u našem telu je hormon stresa, kao što je adrenalin koji nas štiti od infekcija. Ipak, jednom kada se opustimo njegov nivo opada što nas čini podložnijima bolestima.
Na sve to stručnjaci ističu da pri posetama stranih zemalja naše telo proizvodi potpuno novi set bakterija i vursa, počev od onih koje razmenjujete sa putnicima koji sede do vas u autobusu ili avionu.
Isto tako bolesti se podstiču i nezdravim načinom života na moru jer sunčanica, alkohol i brza hrana itekako utiču na slabljenje vašeg imuniteta.
Stručnjaci kažu da sve zavisi od vas te da je preventivom moguće sprečiti nastanak zdravstvenih neprijatnosti.

Stomačne tegobe
Boravkom na odmoru menjamo režim ishrane i života a često i nivo fizičke aktivnosti, što može uticati na naš digestivni sistem. S druge strane, iako smo obavešteni gde je sigurno jesti a gde ne, često vam neko jelo neće prijati te može doći do neprijatnosti.
Stručnjaci savetuju da par dana pred letovanje, kao i za vreme letovanja počnete da pijete probiotike i preventivno delujete na dijareju i opstipaciju. Probiotici poboljšavaju nivo dobrih bakterija i eliminišu loše bakterije.
Migrene
Vrućina, preskakanje jela, nedovoljno unošenje tečnosti i malo spavanja može biti okidač za migrenu (da ne pominjemo alkohol i kofein). Kako se menja svakodnevna rutina i čitav način života putovanjem u drugu zemlju, za one koji pate od migrena odmor može biti pravi pakao.
Stručnjaci savetuju da pokušate da zadržite sličan raspored aktivnosti kao onom u gradu. Ustajte u slčno vreme, pijte dve do tri litre vode kako biste sprečili dehidrataciju.
Takodje, dok ste na plaži zaštitite glavu belim šeširom kako ne biste dobili sunčanicu i često je kvasite. Uveče ne morate preterivati s pićem jer će mamuluk samo biti uvod u uobičajenu migrenu. Podrazumeva se da ponesete lekove koje i u gradu koristite u borbi protiv migrene.
Prehlada i grip
Nedavno istraživanje je pokazalo da se virusa 100 puta više šire u avionu nego u svakodnevnom životu. Da ne pominjemo što je stres pred put već dodatno oslabio vaš imuni sistem.
Najbolji način prevencije jeste da često perete ruke, posebno tokom puta, zatim konzumirate vitamine B,C, omega-3 ulje i probiotike (sve možete pronaći u tabletama), te na taj način ojačate imuni sistem.
Mučnina u putu
Mnogi ljudi pate od mučnine tokom puta, a posebno kada ne koriste načine prevoza kao u svakodnevnom životu već putuju avionom, brodom ili autobusom. Mučnina napada onog momenta kada mozak primi signal da se telo stalno pomera i traži ravnotežu. Pošto je mozgu teško da prati poziciju tela, onda nastaju simptomi vroglavice i mučnine.
Osim što ćete popiti tableticu protiv povraćanja najbolji način da sprečite ovo jeste da sedine na sredini aviona ili autobusa jer su to delovi koji se najmanje truckaju. Još jedan način da pomognete svom telu podrazumeva da gledate u daljinu i odvratite misli o mučnini tako što ćete slušati muziku.
Ujedi insekata
Iako ugriz insekta nije prijatan još su neprijatnije posledice. Visoke temperature na moru pogodne su za komarce. Kao da to nije dovoljno loše, u nekim zemljama oni prenose i bolesti uključujući i malariju. Tu su i pčele čiji ubod uopšte nije prijatan i može vam izazvati velike probleme.
Istraživači su otkrili da postoji nekoliko faktora koji čine da se komarci još više „lepe“ za nas, a oni uključuju znojenje, alkohol u krvi i trudnoću. Najbolja stvar koju možete uraditi jeste da kupite sredstvo protiv komaraca.
Sredstva poput sprejeva i stikova protiv komaraca funkcionišu tako što dezorijentišu insekte tako ih sprečavajući da sleću na vašu kožu.
Takodje se preporučuje da odećom prekrijete noge, posebno zglobove i ruke – omiljene destinacije za komarce.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.