Banje u Srbiji - za Vaše zdravlje i lepotuRazvoj banjskog turizma u Srbiji.
Srbija je zemlja koja se može pohvaliti bogatom i dugom tradicijom banjskog turizma. Pre više od 2.000 godina stari Rimljani su po čitavoj Evropi, pa i na prostorima današnje Srbije, gradili svoja kupatila i bazene na izvorištima mineralnih voda. Razvitku banja su doprineli i Turci, koji su u srpskim banjama gradili svoja kupatila, tzv. „amame„, koji i danas postoje u više banja. Prva savremena ispitivanja i analize lekovite vode izvršena su u Beču 1834. godine. Lekovitost termalnih voda sa izvorišta u Srbiji i nemački baron i istraživač ruda Zigmund August Volfgang Herder, kao i naši naučnici Sima Lozanić Josif Pančić. Banje u Srbiji postaju sve popularnije krajem 19. i početkom 20. veka. Po završetku Prvog svetskog rata u njima počinje izgradnja vila, letnjikovaca, salona. Banjski parkovi se uređuju po ugledu na parkove u Italiji i Francuskoj. Godine 1914. donet je i prvi zakon o banjama, mineralnim i toplim vodama. Nakon Drugog svetskog rata dolazi do naglog razvoja banjskog turizma. Povećavaju se smeštajni kapaciteti i grade lečilišta, a 1960. godine banjama se dodeljuje status prirodnih lečilišta.
Geografske odlike
Srbija je zemlja koja raspolaže ogromnim termomineralnim bogatstvom. U preko 40 banja postoji više od 1.000 registrovanih izvora, kao i veliki broj izvorišta mineralnog gasa i lekovitog blata. Banje u Srbiji imaju većinom blagu klimu i nalaze se u ekološki čistim sredinama. Većina njih smeštena je u podnožju planina, okružena razbujalom nedirnutom prirodom.
Zdravstveni i medicinski značaj
Najveći broj banja u Srbiji predstavlja lečilišta bogata izvorima mineralnih i termomineralnih voda, koje se odlikuju raznovrsnim fizičko-hemijskim sastavom. Pored lekovitih voda, u nekim banjama se koristi i lekovito blato – peloid. Na osnovu temperature voda, banje u Srbiji se mogu svrstati u četiri grupe: banje sa hladnim mineralnim vodama, hipoterme, homeoterme i hiperterme.
Prema lekovitim svojstvima, u banjama Srbije postoje sve klase voda:
1. alkalne (Bukovička, Sijarinska, Bogutovačka, Klokot Banja),
2. zemno-alkalne (Lukovska i Vrnjačka banja, Palanački kiseljak),
3. alkalno-murijatične (Sijarinska i Vranjska banja, Banja Koviljača),
4. murijatične (Slankamen, Banja Rusanda),
5. gvožđevite (Bukovička, Brestovačka, Vrnjačka, Sijarinska i Banja Koviljača),
6. sumporativne (Mataruška, Ribarska, Vranjska i Banja Koviljača),
7. radioaktivne (Niška, Bogutovačka, Pribojska, Zvonačka, Sokobanja, Gornja Trepča),
8. jodne (Slankamen, Prigrevica, Bezdan),
9. prirodna lekovita blata (Palić, Rusanda, Koviljača i Gamzigradska banja).
Sve ove vrste voda se sa velikim uspehom koriste u lečenju i prevenciji velikog broja oboljenja. Mogu se upotrebljavati kupanjem, pijenjem, orošavanjem ili ispiranjem.
Srbija ima i nekoliko vazdušnih banja. Čist vazduh, odogovarajuća vlažnost, uvećana koncentracija kiseonika, povoljna vazdušna strujanja, kao i veliki broj sunčanih sati tokom godine, veoma blagotvorno deluju na psiho-fizičke sposobnosti organizma. U vazdušne banje ubrajaju se: Ivanjica, Divčibare, Zlatar, Zlatibor, Rudnik i Banja Vrdnik.
Turizma i turistički potencijali u banjama
Banjski turizma u Srbiji predstavlja najznačajniju granu turizma, pre svega zbog lekovitih karakteristika voda i vazduha. Međutim, osim medicinskih i zdravstvenih usluga, one nude i mnoge druge turističke sadržaje.
U okolini banja postoje mnogi značajni spomenici kulturno-istorijske baštine, manastiri, crkve, arheološka nalazišta. Obzirom na njihov geografski položaj, turisti u banjama mogu uživati i u netaknutim prirodnim lepotama, stoletnim šumama, planinama jezerima, rekama, pećinama itd.
Takođe u mnogim banjama su izgrađeni moderni sportsko-rekreativni centri sa brojnim terenima za ekipne sportove, bazenima, salonima za masažu i fitnes centrima. Brojna jezera i reke u okolini banja raj su za ribolovce, a obližnje planine privlače ljubitelje planinarstva.
Ako se svemu ovome pridoda i činjenica da većina banja raspolaže odličnim smeštajnim kapacitetima, možemo zaključiti da je turistička ponuda u banjama Srbije više nego dobra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.