zlatibir1Ako ste ljubitelj planinskog turizma i aktivnog odmora, Zlatibor može biti idealno rešenje za Vaše letovanje. Iako je, uz Kopaonik, najposećenija zimska destinacija, Zlatibor svojim posetiocima nudi i veoma bogate letnje sadržaje. Ovde je leti prijatno, temperature su daleko podnošljivije nego u gradovima, a vazduh čist, okrepljujući, što i ne čudi, obzirom da Zlatibor ima status vazdušne banje.

Srpska planinska lepotica leti je naročito zanimljiva ljubiteljima aktivnog odmora. Bez obzira što je najpoznatiji kao skijaški i planinski centar, Zlatibor tokom leta nudi mnogo više nego tokom zime, kada su skijanje i ostali sportovi na snegu praktično jedini sadržaji na otvorenom. Ovde možete uživati u planinskom biciklizmu vozeći se na nekoj od odlično uređenih biciklističkih staza na Torniku, do čijeg vrha možete stići u šestosednoj žičari. Panoramska vožnja žičarom pravo je uživanje. Iz perspektive ptica možete posmatrati prirodne lepote Zlatibora. A kada žičarom stignete na vrh Tornika, doživljaj postaje sve uzbudljiviji. Ovde ćete uživati u zadivljujućem pogledu koji se spušta na sve četiri strane sveta, uz kafu ili neko drugo pićence u kafe baru smeštenom na samom vrhu Tornika. Za one koji vole adrenalinske izazove posebno će biti zanimljiva Tjubing staza za spuštanje na gumama po specijalnoj podlozi, a nezaboravnu avanturu predstavlja i vožnja paraglajdingom. Zlatibor ima i dva ranča gde možete jahati konje. Pešačke i trim staze, veći broj sportskih terena, vežbališta i teretane takođe su deo letnje turističke ponude.

zlatibor2Za one koji vole kupanje, Zlatibor je pravi raj. Bazena, kupališta, spa i velnes sadržaja ima u izobilju. U više hotela postoje bazeni otvorenog i zatvorenog tipa, različite veličine. Na samom ulazu u turističko naselje nalazi se bazenski kompleks hotela Olimp, u čijem sklopu postoje dva olimpijska i jedan bazen namenjen deci. Bazeni su otvoreni za sve posetioce i to po veoma pristupačnim cenama. Otvoreni bazen vile Romantika smešten je u samom centru turističkog naselja, a karakterističan je po tome što se puni morskom vodom. Postoji još nekoliko bazena u sklopu smeštajnih objekata, ali oni su zatvorenog tipa, dostupni samo gostima hotela.

Zlatibor svojim gostima nudi i veći broj kupališta, koja su iz godine u godinu sve popularnija. Kupališta Zlatiborska jezera, kod Komša, Trčinoge, Jokino vrelo, Boškove vode i Mušvete raštrkana su po raznim delovima planine. Potpuno su uređena i pored uživanja na vodi nude i odlične ugostitljske usluge

zlatibor3Ako se odlučite za letnji boravak na Zlatiboru, možete otići i na organizovane izlete, na kojima ćete se upoznati sa kulturno-istorijskim atrakcijama i etnografskim spomenicima ovog kraja. Izletničke ture Šarganskom osmicom i uživanje u vožnji starim „Ćirom“, dugoj 14 km, nudi nezaboravne trenutke opuštanja u prirodnim lepotama ovog kraja. Poseta Mećavniku, Drvengradu Emira Kusturice nezaobilazan je deo odmora na Zlatiboru. Odlazak u Stopića pećinu goste vodi kroz 5 celina: svetlu i tamnu dvoranu, hol i kanal sa kadama i  rečni kanal koji je izvajao Trnavski potok. Polasci za dom proroka Tarabića u selu Kremna su svakodnevni. Goste očekuje i etno selo Sirogojno, dom nadaleko čuvenih pletilja, svojevrstan muzej pod otvorenim nebom. Autentične zlatiborske brvnare čuvaju više od 2.000 eksponata, uz posebnu celinu namenjenu odmaranju i okrepljenju.

Ovo je samo deo letnje ponude jednog od najvećih turističkih centara u Srbiji. Šta sve nudi Zlatibor teško je opisati rečima i najbolje je doći ovde, makar na dva dana, jer u ovim vrelim letnjim danima beg od gradske vreve u netaknutu prirodu koja je redom po planini rasipala svoju neprolaznu lepotu osvežiće Vaš organizam i snabdeti ga pozitivnom energijom.

Zlatibor je udaljen oko 230 km od Beograda i oko 300 km od Novog Sada. Put do njega je dobar, ali ako ne želite da sebe opterećujete vožnjom, ovde možete stići i autobusom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.