Moskva je glavni grad Rusije, sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije,   kulture i obrazovanja. Ovo je veliki, lep i stari grad sa bogatom istorijom. Zašto bi     trebalo  posetiti Moskvu nije neka velika misterija, ali zašto je obilazak Moskve za    jesenje putovanje prava stvar za mlade, saznajte u nastavku teksta.

Možda odgovor krije kratka istorija Moskve?

Smatra se da je Moskva osnovana 1147. godine. Od 12. do 14. veka Moskva je bila mala. To je bio jedan običan ruski grad. Moskva je dobila veću ulogu u 14. veku kada je izvojevala mnogo pobeda u suprotstavljanju sa drugim Ruskim gradovima. Tada Rusija nije bila jedna država. Svaki veliki grad imao je svoju nezavisnost. U 14. veku Moskva je ujedinila skoro sve Ruske gradove. A u 15. veku ujednila je sve ruske zemlje I tako je postala centar nove velike ruske države. Često se kaže da je Moskva Treći Rim.

Do 14. veka Moskva je imala samo drvene zgrade. U 14. veku počelo je sa izgradnjom kamenih zgrada. U vreme kneza Dmitrija Donskog su izgradili belokameni Kremlj. Moskva je brzo rasla. I danas je ovo veliki i lep grad u kojem žive milioni ljudi. Kremlj više nije od kamena, već velelepna rezidencija predsednika Rusije, koje turisti masovno posećuju.

Kako bi maksimalno iskoristili manje gužve, niže cene avio karata ili najpovoljniji aranžman Moskva autobusom kao i kraće redove čekanja za posetu nekoj od glavnih atrakcija u mesecima kada je vreme još uvek prijatno, rećićemo vam zašto je Moskva super destinacija za jesen pogotovo ako ste mladi i željni provoda.

 

Proslavite dan grada

Moskva tradicionalno slavi svoje osnivanje tokom prvog vikenda septembra. Ove godine grad slavi 869ti rođendan 3. i 4. septembra. Tada će biti održano oko 1.000 različitih događaja i aktivnosti, uključujući parade, sajmove, ulične zabave, sportska takmičenja i muzičke koncerte. Mnogo događaja se takođe održava u Moskovskim parkovima, kao što su Kolomenskoie, Tsaritsino, i ostalima. Preko 60 muzeja u Moskvi nude besplatan ulaz, međutim, mnogi od njih imaju kraće radne sate tokom tog dana. Proslava kulminira u večernjim satima uz vatromet lansiran sa više lokacija.

Doživite spektakl festivala svetlosti

Festival svetlosti je jedinsten događaj, posvećen rastućim mogućnostima modernih tehnologija osvetljenja. Za vreme festivala od 23. do 27. septembra, ruski i međunarodni dizajneri i umetnici kreiraju svetlosne i multimedijalne izložbe, stvarajući projekcije mapirane na fasadama najznačajnijih objekata, spomenika kulture i drugih objekata u Moskvi transformišući ih u platno. Takođe integrišu svoje kreativne ideje u arhitekturu grada. Projekat omogućava svima da otkriju poznato lice Moskve u novom svetlu. Pristup svim događajima je besplatan.

Odgledajte teniski meč

Odgovor Rusije na engleski Vimbldon krade svu pažnju u gradu tokom devet dana u oktobru. Kremljinski kup je bio prvi međunarodni profesionalni teniski turnir u Rusiji, osnovan 1990. godine. U svojoj istoriji dugoj 25 godina, turnir je postao sastavni deo ATP svetske ture i ugođava strastvenim ruskim navijačama jako dobrim tenisom koji svet ima da ponudi. Moskovljani su bili svedoci velikih igrača koji su osvajali ovaj turnir, među njima su Jevgenij Kafeljnikov, Goran Ivanišević, Nikolai Davidenko, Mihail Južnji i Rišar Gaske. Takmičenje će se održati na Olimpijskom stadionu od 15 do 23. oktobra.

Utopite se u rusku istoriju za dan Nacionalnog jedinstva

Dan obeležava proterivanje poljsko – litvanskih osvajača iz Moskve u novembru 1612. zodine. Zapravo,  ruske vlasti su ga nedavno proglasile za nacionalni praznik, kao zamenu za proslavu komunističke revolucije. Različiti događaji su planirani da se održe po celom gradu. Ruski marš, tradicionalni godišnji skup, će se odvijati u centru grada. Obeležava se 4. novembra.

Uživajte u lepoti

Uživajte u jesenjem lišću. Moskovski parkovi su prepuni boja na jesen, posetite Brdo Vrabaca koji se nalazi na zelenom brdu uz obalu reke. Sa njega se prostire prelep pogled na grad, reku Moskvu, kao i na moskovski državni univerzitet. Postoji još mnogo gradskih oaza koje pružaju bekstvo od buke i gužva i odmor za sva čula.

Posetite brojne izložbe u muzejima, ostanite zadivljeni spomenicima arhitekture po gradu. Obiđite pijace i zasladite se sezonskim poslasticama, bobicama, pečurkama i izobuilju mirisong voća i povrća. Pijaca Dorogomovilski je najveća i najspektakularnija, ali i manje pijace imaju svoj šarm.

Kako god odlučite da provedete dane, jesenje čari ovog grada će ostaviti nezaboravan utisak na vas.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.