vestminsterka_opatijaVestminsterska opatija oduvek je bila deo kraljevske istorije i to ne samo kao crkva u kojoj je izvršavan obred krunisanja od 1066. godine.Ove godine se tu venčavaju princ Vilijam i Kejt Midlton.
Ispovednik Sveti Edvard sagradio je novu crkvu u Vestminsteru, obnavljajući tamnošnji manastir. Tako je stvorio sopstveno grobno mesto, simbol svog kraljevstva i svoje veličine. Opatija je bila spremna do Edvardove sahrane u januaru 1066. godine. Henri III je još jednom obnovio ovu crkvu, 200 godina kasnije, na veličanstven način, i još jedan engleski monarh odlučio je da bude sahranjen baš tamo. Još tada je odlučio da njegovo srce treba da bude sahranjeno u opatiji Fontevrault, u Francuskoj, gde su sahranjeni njegovi prethodnici.
Što se prostora za sahranjivanje tiče, deo oko kraljevskog hrama Svetog Edvarda bio je popunjen pa je Henri VII izgradio novu kapelu (Lady Chapel) na istočnom kraju crkve, gde će biti sahranjen zajedno sa ostalim žiteljima dinastije Tjudor. Elizabeta I, koja je umrla 1603, poslednji je član kraljevske porodice kojoj je tamo podignut grob.

Džejm I preneo je telo svoje majke kraljice Škotske, Meri 1612. u Vestminstersku opatiju, iz Peteršburške katedrale gde je ona prvobitno bila sahranjena. Podigao joj je veličanstven spomenik u južnom delu kapele Henrija VII. Za sahranu svoje kraljice Karoline, Džordž II izgradio je veliki novi trezor u okviru centralnog prolaza kapele i 1760, on je bio poslednji monarh sahranjen u opatiji.

Nedostatak prostora za kraljevske spomenike dovelo je do toga da vladari kasnije budu sahranjivani u Vindzoru.
Krunisanje

Od 11. veka, u Vestminsterskoj opatiji se krunišu Engleski kraljevi. Do danas, samo dva kralja nisu krunisana u ovoj opatiji. U 13. veku Henri III zida novu katedralu na mestu stare, koja je bila mnogo veća od postojeće, a u XVI veku kraljica Elizabeta zida katedralu koja i dan danas postoji. U katedrali je sahranjeno preko 3000 značajnih ličnosti. Kraljica Elizabeta II je ovde krunisana 1953 godine, a princ Čarls još uvek čeka svoj dan.

Kraljevska venčanja u Vestminsterskoj opatiji

U svojoj dugoj istoriji Vestminsterska opatija je „ugostila” samo 15 kraljevskih venčanja. Istorija je zabeležila brojne svadbe koje su se odigrale “u Vestminsteru”, ali to ne znači da je u pitanju bila ova opatija. Još jedan prostor za koji se veruje da su se u njemu slavili ovakvi događaji je kapela Svetog Stefana u Vestimnsterskoj palati.Whitehall i Grinvič palata bile su lokacije koje je koristio Henri VIII. Princeza Patriša, unuka kraljice Viktorije, započela je tradiciju modernih venčanja u Vestminsterskoj opatiji 1919. godine, a princeze Meri i Elizabet Lion, su pratile njen primer.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.