Besplatan_GPS_za_mobilne_telefoneKrenete li na neko duže putovanje, posebno ako vam je nepoznata oblast kojom idete, GPS navigacija je pravo rešenje za vas. GPS navigaciju pomoću mobilnog telefona, i to još besplatnu, nudi aplikacija Nav4All. Iza nje stoje holandske kompanije TeleAtlas i Navteq.

Sve što vam je potrebno za korišćenje besplatne GPS navigacije pomoću mobilnog telefona je, naravno, sam telefon i GPS prijemnik. Najjeftiniji GPS prijemnici za mobilne telefone zasnivaju se na Bluetooth tehnologiji i koštaju stotinak evra. Neki mobilni telefoni (noviji) već imaju ugrađen GPS Bluetooth modul. Pored toga, mobilni telefon treba da ima podršku za Java aplikaciju i GPRS za pristup Internet serveru provajdera.

Softverska aplikacija Nav4All i navigacione usluge koje pruža zasad su potpuno besplatne a, kako je najavljeno, čak i kada se otpočne s komercijalizacijom, ova usluga neće biti skupa – koštaće 0,5 do nekoliko evra (što je znatno manje od cene usluga drugih navigacionih sistema). Besplatan promotivni period ima za cilj da privuče što više korisnika, koji će i kasnije, zbog znatno nižih cena, da ostanu kod ovog provajdera. Aplikacija se može koristiti i na drugim trenutno aktuelnim navigacionim sistemima (TomTom, Route 66, Wayfinder, Activepilot). Preuzima se sa sajta Nav4all-a i podržava 56 svetskih jezika, uključujući i srpski.

GPS risiveri su portabl uređaji malih dimenzija i zajedno s mobilnim telefonima (bez ugrađenog GPS modula) imaju težinu oko 150 grama. Kao i većina GPS uređaja, sadrže GPS prijemnik SirfStar III, koji se odlikuje vrlo kvalitetnim prijemom. Navigacija se vrši GSM mrežom, a transfer podataka GPRS-om. Pomoću mobilnog telefona korisnik bira odredište svog putovanja, mobilni telefon kontaktira centralni kompjuter, koji za nekoliko sekundi određuje putanju i šalje do mobilnog telefona. Obično se korisniku ponudi više varijanti, od kojih on bira onu koja mu najviše odgovara.

Posebna priča GPS navigacija je baza podataka s kartama. U sistemu Nav4All (projektu pokrenutom prošle godine) koristi se kartografija holandske kompanije Navteq. To je najveći svetski proizvođač vektorskih karata. One prikazuju zemlje zapadne Evrope i neke zemlje istočne Evrope vrlo detaljnim mapama, na kojima se u gradovima mogu videti čak i pojedine ulice. To, nažalost, nije slučaj s našom zemljom. Međutim, besplatno korišćenje usluga ipak je vrlo primamljivo, pa makar imalo značaja samo na putovanjima kroz strane zemlje. Uostalom, interes provajdera je neprekidno širenje i poboljšanje usluga, pa se nadamo da će tako biti i u zemlji Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.