Golubacka-tvrdjavaPlovidba Dunavom, prilika za upoznavanje kulturnog nasleđa. Od Bačke do Đerdapa nalaze se ostaci sedam veličanstvenih objekata
DOBRI poznavaoci Dunava slažu se da se najlepši deo najveće evropske reke nalazi u Srbiji. Razlog za to je prelepa priroda i nacionalni parkovi, ali i gradovi i tvrđave koji su se „ugnezdili kraj reke“.
Od 21 tvrđave u Srbiji, sedam se nalazi na Dunavu. Ploveći nizvodno od Bačke prema Đerdapu, mogu se videti ostaci najveličanstvenijih objekata kod nas.

Iako je najlepši način da se vide tvrđave sa broda, podjednako je uzbudljivo doći i sa kopna. Poseta samo jednom zdanju može biti prekrasan vikend.
Petrovaradinska tvrđava
ZIDANA je između 1692. i 1780. godine u vreme stalne tursko-austrijske borbe za prevlast na ovom području. Staro utvrđenje je srušeno do temelja da bi bio uspostavljen artiljerijski odbrambeni sistem po Vobanovom modelu. Gradnja je trajala oko 100 godina. Tvrđava ima izvanredno razvijen sistem tunela i koridora.
GVOZDENA VRATA ĐERDAPSKA klisura, takozvana Gvozdena vrata, najveća je rečna klisura probojnica Evrope, gde je moćni Dunav probio karpatske planine u dužini od 90 kilometara. Gvozdena vrata se sastoje od četiri klisure – Golubačka, Gospođin vir, Kazan (najveća dubina 90 metara) i Sipska. Takođe ima i tri kotline – Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska.
Bačka tvrđava
SAGRAĐENA je između 1338. i 1342. godine na reci Mostongi, na jugozapadu Bačke, za vreme vladavine Roberta Anžujskog. Ovo je najbolje očuvana tvrđava iz ugarskog perioda u srednjem veku. Ostaci građevine obuhvataju glavnu donžon kulu i osam pomoćnih kula. Izlet do Bača može da obuhvati i posetu manastiru Bođani iz 15. veka.
Beogradska tvrđava
NA uzvišenju iznad ušća Save u Dunav leži ovaj dragulj Beograda, čiji počeci sežu u 3. vek pre nove ere, kada su tu živeli Kelti i posle njih Rimljani. Tvrđava je doživela značajne prepravke u 6. veku pod vizantijskim carem Justinijanom, u 14. veku za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića i najzad u 17. veku, kada ju je doterivao italijanski inženjer Andrea Kanaro.
Smederevska tvrđava
U NEKADAŠNjOJ srpskoj prestonici Smederevu ovu trijangularnu tvrđavu podigao je, u prvoj polovini 15. veka, despot Đurađ Branković, a Turci su je kasnije dodatno utvrdili. Održala se u svim srpsko-turskim sukobima, ali je teško oštećena u Drugom svetskom ratu i danas prolazi kroz detaljnu rekonstrukciju. Smederevska tvrđava je jedna od najvećih takvih građevina u Srbiji. U posetu Smederevu treba uvrstiti i odlazak u vilu „Zlatni breg“, letnjikovac Obrenovića.
Tvrđava Fetislam
Ovu tvrđavu na Dunavu, blizu današnjeg Kladova, podigli su Turci 1524. Nazvali su je Fetislam, što znači „pobeda islama“ i podelili je na dva dela – Mali grad i Veliki grad. Kako se pretpostavlja, Mali grad je bio artiljerijska baza koju su štitile kružne kule. Vlada Turske kompletno će renovirati ovu tvrđavu.
Tvrđava Ram
NALAZI se u blizini današnjeg Požarevca. Prvi put se pominje 1128. u bici vizantijske i ugarske vojske. Vizantija je pobedila, a Turci su kasnije osvojili tvrđavu i ojačali je da bi je prilagodili za bitku vatrenim oružjem. Ova tvrđava, u formi nepravilne zvezde petokrake, izuzetno dobro je očuvana. Sa jedne na drugu stranu Dunava može da se pređe skelom i tokom letnjih meseci uživa u Rajskoj plaži.
Golubačka tvrđava
Ova tvrđava sa devet kula nastala je u 14. veku na litici iznad Đerdapske klisure. Taj izuzetan položaj čini je jednom od najupečatljivijih tvrđava na Dunavu i simbolom Đerdapa. Njome su najpre vladali srpski despoti, a Turci su je osvojili u 15. veku. Danas je veoma popularna i zbog svoje povezanosti sa Lepenskim virom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.