Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Stanovanje

Kako se štitite od visokih temperatura

Kako_se_titite_od_visokih_temperaturaLekari svakodnevno savetuju da se zaštitimo od tropskih vrućina koje će nam i narednih dana "praviti društvo". Da li poštujete lekarske savete ili imate sopstveni recept za borbu protiv "paklenih" temperatura?
Prema rečima doktorke Nade Macure najbolju zaštitu tokom letnjih dana pružaju adekvatna odeća i obuća, nošenje bočice sa vodom i lagana ishrana.
U izjavi za Tanjug, Macura je istakla da bi starije osobe trebalo da nose šešir i kačket, a potrebno je čuvati oči i kožu od sunca.
Tokom vrućina građani ne bi trebalo da izlaze iz svojih domova u najtoplijem delu dana od 11 do 17 časova, više puta je isticala doktorka Macura
U stanu bi trebalo napraviti takvu klimu gde razlika između unutrašnje i spoljne temperature iznosi od osam do deset stepeni, a ujutro i noću potrebno je otvarati prozore i provetravati prostorije u kojima se boravi.
Za vreme visokih temperatura izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti, jer organizmu tada najviše prija i pomaže pijaća voda.
Osobama starijim od 65 godina, savetuje se da često piju tečnost bez obzira na to da li su žedni, jer organizam starih ljudi ima smanjene rezerve vode zbog smanjenog osećaja žeđi.

Anti-pesticid prah, da sačuvamo zdravlje

everest-eko1Sapunski plod za ublažavanje ekcema i psorijaze

Sapunski plod je plod drveta koje raste u Nepalu i Indiji. Na Istoku su ovaj plod i njegovo dejstvo odavno poznati i na visokoj ceni. Na Zapadu tek počinju da ga otkrivaju, ali je već stekao mnoge poštovaoce zbog svog efektnog i nežnog delovanja na kožu i dokazane efikasnosti na ublažavanju kožnih problema kao što su ekcem i psorijaza.

Sapunsko drvo je domaća listopadna biljka tropskih i suptropskih regiona. Ima predivno veliko lišće, a raste na visini i do 1500m. Krošnju drveta čine grane i lišće koje su oblikom slični kišobranu, veličine 5 m u prečniku. Drvo dostiže visinu i do 25 metara, a širinu i 3 do 5 metara i obimu. Kora mu je svetlucavosiva i glatko kada je biljka mlada, a tamnosiva kada biljka postane zrela. Listovi su dugi i obliku pera. Cveta tokom leta, a cvetovi su joj mali, zelenkasto-bele boje. Plodovi se pojavljuju u julu-avgustu i sazrevaju do decembra, a sakupljaju se tokom zimskih meseci.
Sušeni sapunski plod – za lečenje i čišćenje

Opširnije...

Sapun koji raste na drvetu

sapunskiplodSapunski plod

Drevni narodi Azije vekovima koriste sapunski plod kao prirodni deterdžent. Danas se on koristi širom sveta na razne načine.

Ovaj dar prirode možemo naći u tropskim do umereno toplim regionima u svetu. Najkvalitetniji sapunski plod raste na drvetu Sapindus Mukorossi, u himalajskom regionu Indije. Plod ima izgled male okrugle lopte nalik vosku. Kvalitetan sapunski plod ima boju zlata ili svetlog kestena.

Sapunski plod je poznat i pod nazivom sapunski orah i sapunska bobica (eng. soapnut, soapberry).

Ono što daje moć čišćenja sapunskom plodu jeste saponin. Saponini su glukozidi, potpuno biorazgradivi i ne zagađuju okolinu. Uništavaju viruse, gljivice i bakterije. Kada loptica sapunskog ploda dođe u dodir sa vodom odgovarajuće temperature, ona ispušta saponin i na prirodan način ispira nečistoće sa odeće.

Sapunski plod čuva osetljivu kožu. Ako imate problema sa kožom (ekcem, psorijaza, crvenilo, ljuštenje, peckanje, svrab, osećaj zategnutosti…), preporučujemo upotrebu EVEREST sapunskog ploda.

Proizvodi bazirani na EVEREST sapunskom plodu imaju hipoalergijsko dejstvo.

Opširnije...

Kako preživeti vrućine

Kako_preiveti_vruine2Za lakše podnošenje visokih temperatura lekari građanima savetuju da se pridržavaju uputstava o načinu ishrane, odgovarajućem unosu vode i napitaka, zaštiti od spoljnih uticaja u boravišnom i radnom prostoru, a posebno na otvorenom, i doziranoj fizičkoj aktivnosti.

Stručnjaci ukazuju da je neophodno da se više odmaraju oni koji spadaju u grupu takozvane osetljive populacije - deca, omladina, trudnice, dojilje, stari, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, osobe koje se bave teških fizičkim poslovima i oni čiji je posao vezan za rad na otvorenom prostoru.

Što se ishrane tiče, lekari savetuju laganu i lako svarljivu hranu - salate od povrća, posne sireve, čorbe, ribu... U vreme visokih temperatura izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti. Pored vode, dobar izbor su i mleko i voćni sokovi, a istovremeno treba smanjiti unos kofeinskih napitaka i alkoholnih pića, jer deluju kao diuretici. Opširnije...

Fumigacija

fumigacijaFumigacija je stari  izraz za razvijanje gasa ili pare u zatvorenom prostoru, radi nadimljavanja izvesnih delova tela tim gasovima ili parama.U terapiji se fumigacije upotrebljavalju za lečenje kijavice i oboljenja grla.One omogućavaju uspešno vlaženje vazdušnih puteva.
Za fumigaciju se upotrebljava specijalna posuda, danas savremeno nazvan inhalator. Nekad se koristilo običan sud, uz pomoć čaršava, peškira, koji je sprečavao rasturanje pare.Posuda se napunila vrelom vodom uz dodavanje pogodne lekovite supstance najčešće na bazi mentola, ulja  eukaliptusa ili sa raznim lekovitim cvetovima, čajevima.

U higijeni se fumigacija koristi za:

-Dezodorisanje prostorije, ali ova metoda je danas zamenjivana sa specijalnim tečnostima-rasprašivanjem (spray) za otklanjanje mirisa.
-Dezinfekcija prostora danas se upotrebljava na savremeni način sa dezinficijentnim sredstvima u vidu spray-a, koji sprečava razmnožavanje patogenih mikroorganizama.

Strana 1 od 3