Kako_preiveti_vruine2Za lakše podnošenje visokih temperatura lekari građanima savetuju da se pridržavaju uputstava o načinu ishrane, odgovarajućem unosu vode i napitaka, zaštiti od spoljnih uticaja u boravišnom i radnom prostoru, a posebno na otvorenom, i doziranoj fizičkoj aktivnosti.

Stručnjaci ukazuju da je neophodno da se više odmaraju oni koji spadaju u grupu takozvane osetljive populacije – deca, omladina, trudnice, dojilje, stari, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, osobe koje se bave teških fizičkim poslovima i oni čiji je posao vezan za rad na otvorenom prostoru.

Što se ishrane tiče, lekari savetuju laganu i lako svarljivu hranu – salate od povrća, posne sireve, čorbe, ribu… U vreme visokih temperatura izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti. Pored vode, dobar izbor su i mleko i voćni sokovi, a istovremeno treba smanjiti unos kofeinskih napitaka i alkoholnih pića, jer deluju kao diuretici.

Ukoliko se koristi flaširana mineralna voda preporučuje se negazirana i umereno hladna. Tečnost bi trebalo unositi postepeno, gutljaj po gutljaj i ne treba preterivati sa upotrebom previše hladnih napitaka.

Osobama starijim od 65 godina savetuje se da često piju tečnost bez obzira na to da li su žedne, jer organizam starih ljudi ima smanjene rezerve vode zbog smanjenog osećaja žeđi.

Takođe se preporučuje redovno provetravanje prostorija i podešavanje rada klima uređaja tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sredine u kojoj se boravi ne bude veća od sedam do deset stepeni.

Neophodno je i da se prikladno oblačite – odeća bi trebalo da bude svetla, prozračna, od prirodnih materijala. Posebno treba obratiti pažnju na decu – bebe ne bi trebalo utopljavati, a šeširići i kapice su obavezni. Krema sa zaštitinom faktorom je potrebna i deci i odraslima, kao i naočare za sunce.
IzvorMondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.