Mimoza je miris mora i ljubaviMimoza je princeza u svetu cveća, koji najavljuje dolazak proleća.Cveće Mediterana, raste kao grm ili drvo sa visokom krošnjom.Grančice mimoze su prepuni nežnih cvetova grozdastog oblika, vrlo je karakteristično da je nežno, skuplja i zatvara listiće kada nešto iz okoline zasmeta tako drži oko 20 minuta potom listovi se ponovo otvaraju.U Svetu postoji oko 350 vrsta ali je najpoznatija zlatno žuta varijanta, kao osnovna vrsta ružičasta, ali ima i sa belim i crvenim cvetovima.
Potiče iz Australije, ni jedan cvet nema toliko simboliku kao mimoza.Ona se ne seče makazama, već se krši i lomi i tako postaje sve bujnija.
Mimoza je simbol ljubavi, života, platonsku ljubav, emancipacija žene moralnost, cveće za 8.Mart.
Simbolizuje poštovanje, raskoš, moć, miris mora.Idealna dekoracija za dom, pravi se venac ili se stavlja u vazu.Označava poštovanje, srdačnost i spokoj.
Već dugo niz godina održava se Festival Mimoze u Herceg Novom.
Delovi drveća i cveća mimoze koristi se u farmakologiji, kozmetici, medicini, kulinarstvu nekih zemalja.
U Azijskoj kuhinji pripremaju se razne supe, omleti, dok Amerikanci prave liker od listova.
Eterično ulje se koristi kao sredstvo za umirenje, napetosti, anksioznosti.Drvo mimoze u prošlosti su koristili za ručnu izradu brodova.Danas se uglavnom koristi za izradu nameštaja, podova, nakita, igračaka.
Sanjati mimoze znači uspeh i postizanje željenih ciljeva, nov ciklus života.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.