Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Kućni Ljubimci

Strah-stres-depresija kod pasa

Strah-stres-depresija kod pasaPrilikom odlaska van kuće, naš ljubimac nas posmatra neverbalne poruke, mimike, gestakulacije, ton kojim mu se obraćamo.Pas koji je jako vezan za svoga gazdu postaje uznemiren i zapadne u krizu samoće.Simptomi su različiti, počinje da zavija zatim laje pa uništava svaki predmet što nadje.Ukoliko ukućani odlaze na godišnji odmor ili na neko putovanje i psa ostavljaju prijatelju ili u komšiluku situacija se još više iskomplikuje.Kod psa se javlja gubitak apetita, tuga, usamljenost i vidljiva depresija.Psi koriste različite metode odbrane da bi su se izborili sa stresnom situacijom.Počinje sa lizanjem odredjenog dela tela, ujeda šape što može da se inficira i razvija se ekcem ili granulom.Javlja se anoreksija, bulimija, poremećaj sna, gutanje sitnih predmeta poput kamenčića, drveća, plastike.Pored suviše vezanosti za gazdom postoje i mnogi drugi okidači stresa.Razvod supružnika, smrt u porodici, olazak deteta na školovanje, poremećena harmonija u porodici, svadja, izmedju članova ukućana ili uginuća druge životinje.Većina pasa se plaši vremenskih nepogoda grmljavine zatim poremećaj rutine je još jedan okidač stresa kao što je vreme hranjenja, jelovnik, poseta nepoznatih osoba.
Lečenje pasa od stresa je svakodnevna briga, koja podrazumeva pravilnu ishranu, brigu o zdravlju, higijenu, igru, vežbanje, šetnja.Pružanje dosta ljubavi i pažnje.

Zdravlje i lepota Vašeg ljubimca – nega očiju, ušiju, zuba i šapa

Pas oci - mala

foto: pixabay.com

Pravilna nega očiju, ušiju, zuba i šapa Vašeg ljubimca nije važna samo iz estetskih razloga, jer u slučaju zapuštanja ovih delova tela zdravlje Vašeg psa može biti ugroženo. 

Nega psećih očiju je obavezna. Njih je potrebno redovno ispirati kako bi se izbegle razne infekcije. U pet šopovima možete kupiti specijalnu tečnost za ispiranje, kao i maramice za brisanje očiju životinja. Ukoliko pak koristite običnu vodu, prethodno je prokuvajte, a oči psa ispirajte dok je voda još mlaka. 

Koker usi - mala

foto: pixabay.com

Kod nege ušiju poseban problem imaju vlasnici rasa sa dugim, oborenim ušima, kakvi su, na primer, kokeri. Prilikom šetnje kroz travu ili ulicom, psi obično svašta "nahvataju" na svojim dugim ušima. Još jedan problem predstavlja to što su uši teške i preklapaju ušni kanal, te na taj način ometaju prirodno provetravanje kanala. Zato se vlasnicima preporučuje da psima sa dugim ušima izbrijavaju dlake oko ušnog kanala, jer će time obezbediti bolju cirkulaciju vazduha. Da bi se pas navikao na redovno kontrolisanje i čišćenje ušiju najbolje je da dok je još štene, svaki put posle četkanja, prstom pomazite unutrašnjost njegovog uha, ali veoma pažljivo jer ga možete povrediti. Pas će se tako vremenom navići i biće miran kada mu dirate uši. Opširnije...

Kada je dete zrelo za kupovinu kućnog ljubimca?

Kada je dete zrelo za kupovinu kucnog ljubimcaPre kupovine kućnog ljubimca treba dobro razmisliti, da li mu je mesto u vašem domu?Ako imate dete oko tri godine ili mladji uzrast kućni ljubimac mu nije potreban.Trogodišnjaci su još maleni da znaju ophoditi se prema životinjama na pravi način.Dete  tog uzrasta ne doživljava ga kao živo biće i počinje da ga vuče za rep ili uši.Dete od pet godina ume da se zabalja sa kućnim ljubimcem, ali još ne zna samostalno da se stara o njemu.Tu je potrebna pažnja roditelja.Dete starije od 7-8 god to je najidealnije vreme za kupovinu kućnog ljubimca.Tada već zna za svoje obaveze, shvata da se ne radi o igrački, da životinja ima svoje potrebe i osećanje.

Opširnije...

Ove rase pasa su savršene za početnike i decu

Kavalirski spanijel kralja carlsaPas je velika obaveza i velika ljubav. No iako je prelep osećaj imati pored sebe vernog prijatelja koji vam pruža bezuslovnu ljubav odgoj životinje prepun je prepreka koje treba savladati. S obzirom na to da svaka rasa pasa ima različiti karakter, važno je odabrati onu koja vam najviše odgovara, posebno ako nikada pre niste imali psa. Donosimo 10 rasa kao stvorenih za novopečene vlasnike…
Zlatni retriver
Ova rasa poznata je po velikoj ljubavi i beskrajnom strpljenju. Osim što su blagi i srdačni retriveri obožavaju igru i vrlo su zabavni. S druge strane, kada želite svoj mir ovi psi će se vrlo lako prilagoditi vašim potrebama. Obožavaju ljude i vrlo su pažljivi prema deci.
Pudla
Jedni od najpopularnijih rasa pasa na svetu. Postoje četiri veličine, a karakteriše je kratka, kovrdžava dlaka. Pudle su vrlo inteligentne, društvene, aktivne, i znatiželjn te će svom vlasniku biti savršeno društvo i odani prijatelj. Pudle uče vrlo brzo pa su privržene i odane. Imaju hipoalergenu dlaku bez mirisa koja ne opada i lako se održava. Opširnije...

Da li je mačka bolesna?

mackaMačke su misteriozne životinje koje  svojim pokretima tela iskazuju emocije, odredjeni delovi tela kao rep, oči, uši, lice, krzno i noge su pokazatelji raspoloženja i bolesti.Poznavajući vašeg ljubimca lepota, veličina, izgled može pomoći da se utvrdi zdravstveno stanje.Dobra okolina može smanjiti simptome bolesti i oboljevanja.Promena težine, ako se naglo mršavi to je signal da je bolesna.Mačke su vrlo čiste, pedantne kada je reč o ličnoj higijeni.Kada su besni, nervozni podižu dlake i linjaju se.Kada prestane da održava svoje krzno to je već znak bolesti.Bledi desni, loš zadah iz usta mogu signalizirati da je u pitanju bolest, loša cirkulacija  ili su nešto pokvareno pojeli.Kod zdrave mačke primećuju se jednake, identične zenice koje nisu proširene, ukoliko zapazite proširenje može biti u pitanju očna bolest.Naročito zimi može da se posmatra brzo i plitko disanje koji predstavlja nazeb ili respiratorne probleme.Promena u ponašanju može da se primećuje ako je jako bolesna, ona se krije na neobičnim mestima.Postaju agresivne, slabo jedu i piju. Tada zaista postoji razlog da se odnese kod veterinara.

Strana 1 od 3