kucni_ljubimci_i_bebaDeca koja imaju životinju imaju manji rizik od alergija, a stručnjaci tvrde da su kućni ljubimci naročito korisni deci rođenoj carskim rezom, jer im jačaju imunitet
Da li je dobro da beba i pas ili neki drugi kućni ljubimac budu zajedno? Mišljenja su prilično različita i među pedijatrima i među laicima.

Poznato je da su deca koja rastu uz kućne ljubimce otvorenija, druželjubivija i lakše se uklapaju u kolektiv. Polemike se, međutim, vode oko toga da li su ta deca osetljivija i podložnija alergijama.

Istraživanja potvrđuju da deca koja tokom prve godine života dele dom sa kućnim ljubimcima imaju manje šanse da pate od alergija nego deca koja nemaju životinju. Istraživanje je obavljeno na više od 600 dece, a rezultati su pokazali da i muška i ženska deca koja imaju mačku ili psa imaju smanjen rizik od alergija.

 

Drugačiji rezultati dobijeni su jedino za devojčice sa psom, pa je u takvim slučajevima rizik od alergija na životinjsku dlaku povećan. Neki naučnici čak tvrde da deca rođena carskim rezom imaju više „koristi“ od kućnih ljubimca nego ostala.

Objašnjenje je u tome da deca koja ne prolaze kroz porođajni kanal, nemaju toliko dodira sa bakterijama, pa bacile „kupe“ tek u kući. Baš zbog toga život u okruženju sa psom ili mačkom dobar je za dete, jer tako stvara imunitet.

Ipak, kada odlučite da pored bebe imate i životinju, bitno je da poznajete svog kućnog ljubimca i budete sigurni da će dete biti bezbedno. Stručnjaci savetuju da bebu koja puzi ne ostavljate ni minut samu sa psom, jer su bebe nespretne i nenameran udarac ili pritisak mogu da naljute životinju. Nikada nemojte hraniti dete blizu psa, niti dozvoljavati detetu da trčkara oko činije u kojoj je hrana za ljubimca. Naučite ih međusobnoj nežnosti i pripremite ljubimca na dolazak novog člana porodice. Nije loše da, na primer, pre nego što beba stigne kući, stavite nekoliko njenih nošenih stvarčica kako bi se pas navikao na bebin miris.

Ukoliko imate mačku, ona će, tvrde stručnjaci, u početku biti ravnodušna, dok će pas biti radoznaliji. Potrudite se da pas ili mačka nemaju pristup krevecu i da ne spavaju u istoj sobi sa bebom.

Kada se upoznaju i beba malo poraste, pustite ih da se igraju, ali uvek pod nadzorom. Beba će oko četvrtog meseca početi da primećuje životinju i od tada će joj igra sa kućnim ljubimcem pomagati da razvija vid, koordinaciju i motoriku.

Mnoge bebe i propuze tako što žele da dođu do kućnog ljubimca. Ipak, vodite računa o higijeni i obavezno perite detetu ruke posle svakog kontakta sa životinjom. Takođe, sklonite igračke koje pripadaju kućnom ljubimcu i redovno ga vodite kod veterinara. Neke ljubimce bi trebalo da izbegavate ako imate dete mlađe od pet godina, jer mogu biti nosioci salmonele i drugih bakterija. To su gušteri, pilići, kornjače, zmije, pačići.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.